כל מה שרציתם לדעת על תרומת ביצית לפונדקאות

תרומת ביצית היא תהליך שבו אישה פורייה תורמת ביצית או ביציות לאישה אחרת כדי לעזור לה להיכנס להריון. תרומת הביצית יכולה לסייע בהפריית האם המיועדת או הפונדקאית. זהו חלק מטכנולוגיית רבייה מסייעת.

ההליך כולל רופא שמוציא ביציות מהתורמת, מפרה אותן במעבדה, ולאחר מכן מעביר את העוברים שנוצרו לרחם הנמען או להקפאה. רופאים עושים זאת באמצעות הליך השתלה הידוע כהפריה חוץ גופית (IVF).

לפעמים מומחי פוריות עשויים להקפיא חלק מהעוברים או את כולם לשימוש מאוחר יותר או להשתלה באם המיועדת, בפונדקאית או בנשים שונות.

תרומת ביציות מיטיבה לעתים קרובות עם נשים שאינן יכולות להשתמש ביציות משלהן מסיבות שונות, כולל אי ​​ספיקת שחלות, הימנעות מחריגות מולדות בעובר או גיל מתקדם. בנוסף תרומת ביציות משמשת גברים יחידים וזוגות ומוסקסואליים לצורך יצירת הריון בפונדקאית.

מהו התהליך שעוברת תורמת הביציות?

תרומת ביצית מחו״ל היא אלטרנטיבה מצוינת כאשר מוצאים את התורמת המתאימה. בכל מדינה קיים הליך סינון לנשים המעוניינות לתרום ביציות. בתהליך הסינון נבדקת התאמתה של התורמת הפוטנציאלית לתהליך, הן מבחינה פיזית והן מבחינה נפשית. כאשר תורמת עוברת את תהליך הסינון, היא נכנסת למאגר תורמות ביציות מקומי. 

לפני התחלת הליך שאיבת הביציות, רוב התורמות יצטרכו ליטול טיפול תרופתי שיפסיק את המחזור הרגיל שלהן.

לאחר מכן, התורמת תתחיל בקבלת סדרה של תרופות פוריות המעוררות את השחלות לייצר מספר ביציות בבת אחת. הליך זה ידוע בשם גירוי שחלתי. התורמת תצטרך להזריק לעצמה את התרופה מתחת לעור או לשריר. 

חלק מהנשים עלולות לחוות תופעות לוואי קלות, כגון חבורות במקום ההזרקה, שינויים במצב הרוח ושדיים רגישים. במקרים נדירים, אישה עלולה לפתח תסמונת גירוי יתר שחלתי חמור (OHSS). זה מתרחש כאשר יותר מדי ביציות מתפתחות בשחלות. נשים המפתחות OHSS עשויות לדרוש אשפוז.

לתורמות ביציות יש סיכון מוגבר להיכנס להריון לפני שאיבת הביציות, לכן חשוב להימנע מקיום יחסי מין בתקופת הטיפולים.

לאורך מחזור התרומה, התורמת תעבור בדיקות דם תכופות ובדיקות אולטרסאונד כדי לעקוב אחר תגובותיה לתרופות.

במהלך השאיבה

זמן קצר לפני הוצאת הביציות, תקבל התורמת זריקה אחרונה לקראת ההליך. הרופא יבצע שאיבת שחלות טרנסווגינלית כדי להסיר את הביציות מהשחלות של התורמת. הם יכניסו בדיקת אולטרסאונד לנרתיק וישתמשו במחט כדי להסיר את הביצית מכל זקיק.

במהלך ההליך, שנמשך כ-30 דקות, הרופא עשוי לתת לתורמת משככי כאבים, תרופות הרגעה או הרדמה.

מכיוון שמדובר בהליך מינורי, לרוב התורמת לא תצטרך להתאשפז במרפאה או בבית החולים.

לאחר התרומה

הביציות מוקפאות לשימוש מאוחר יותר או מועברות להפריה חוץ גופית. כאשר מדובר על תרומת ביצית לפונדקאות, יש צורך בהכנה מוקדמת של הפונדקאית על ידי מתן תרופות פוריות. הביציות מופרות עם הזרע של האב המיועד או של תורם ולאחר מכן העובר או העוברים מושתלים ברחמה של הפונדקאית ליצירת ההריון המיוחל. 

אלו הפרמטרים שמגבירים את הסבירות להצלחת הריון ומפחיתים את הסיכון לחריגות מולדות:

כאשר התורמות בנות 21 ל-35 שנים, הן נוטות להגיב טוב יותר לתרופות פוריות ולעיתים קרובות יש להן ביציות רבות ואיכותיות יותר.

התורמות צריכות להיות בריאות וללא זיהומים ומחלות כגון HIV והפטיטיס. כמו כן, לא הן צריכות להיות ללא סיכון גבוה למחלות גנטיות, כגון נשים הנושאות את הגן שגורם למחלת סיסטיק פיברוזיס.

הערכת בריאותה הנפשית של התורמת חיונית כדי להבטיח את בריאותם של הילדים שיווצרו מביציותיה, וכדי להבטיח שהתורמת מקבלת החלטה מושכלת לפני תחילת תהליך התרומה.

השלכות משפטיות ופיצוי כספי

הסטטוס החוקי של תרומת ביצית משתנה ממדינה למדינה. ישנן מדינות בהן התרומה אנונימית וישנן מדינות בהן זהות התורמת ידועה. בישראל מקבלי התרומה לא יקבלו מידע מזהה על התורמת (אלא אם כן זוהי תרומה מיועדת באישור ועדת חריגים, כלומר מקבלי התרומה מכירים את התורמת מלכתחילה).

כמו כן, חוקי לקבל פיצוי כספי על תרומת ביציות.

בישראל קיים סכום פיצוי אחיד הקבוע בחוק ואסור לחרוג ממנו. החזר הוצאות ופיצוי כספי כללי לתורמת מתנדבת עומד על 20,316 ₪ למחזור שאיבה. כאשר תורמת הביציות היא תורמת מטופלת, כלומר תורמת שעובר טיפולי פוריות ומחליטה לתרום חלק מהביציות שנשאבו בתהליך, הפיצוי הכספי שהיא תקבל יעמוד על מחצית מסכום התשלום הניתן לתורמת מתנדבת. 

כחלק מתהליך תרומת הביציות, התורמות נדרשות לחתום על חוזה המבטיח שאין להן זכויות או חובות משפטיות כלפי ילדים או עוברים שיווצרו מהביציות שנתרמו.

למרות שהאם המיועדת שתקבל את הביצית לא בעלת קשר גנטי לילד, ניתן לרשום אותם כאם החוקית של הילד לאחר הלידה. 

גם כאשר הביציות המופרות מעברות לרחמה של הפונדקאית, האם המיועדת תיחשב כאם החוקית של היילוד ולפונדקאית ולתורמת הביציות לא יהיו זכויות או חובות משפטיים וחוקיים כלפיו. 

לסיכום

תרומת ביציות היא הליך קצר עם אחוזי הצלחה טובים. התהליך כולל שאיבה של ביציות מהתורמת והעברתן להקפאה או להפריה חוץ גופית. תרומת ביציות משמשת במקרים רבים הריון פונדקאי במקרים בהם האם המיועדת אינה יכולה להשיג הריון תקין ובריא ביציותה או כאשר ההורים המיועדים הם גברים יחידיניים או זוגות הומוסקסואליים.

תהליך המיון וההתאמה של תורמות ביציות הוא יסודי ומטרתו להפחית ככל הניתן סיכון לחריגות מולדות ומחלות גנטיות.

תרומת ביציות ופונדקאות באמצעות סוכנות הפונדקאות סורמום

סוכנות הפונדקאות “סורמום” מעניקה שירותי פונדקאות מקצועיים ואיכותיים ופועלת מול מאגרי תורמות ביציות בארץ ובעולם. אנו מסייעים במציאת תורמת הביציות המתאימה לכל לקוח, במציאת הפונדקאית המתאימה ביותר לתהליך, והן בליווי התהליך מתחילתו ועד סופו.

צרו איתנו קשר ונשמח לסייע גם לכם.

שיתוף :

מתעניינים בפונדקאות? נשמח אם תשאירו לנו פרטים ונחזור אליכם במהרה...