מי יכולה להיות אם פונדקאית בישראל ומהם התנאים להתקשרות עמה?

השינוי החדש בחוק הפונדקאות אשר מאפשר לזוגות הומוסקסואליים לעבור הליך פונדקאות בארץ, מהווה בשורה מרגשת והיסטורית אשר צפויה להעלות את הביקוש לביצוע הליכי פונדקאות בישראל. עבור זוגות, או יחידים ישראליים, ביצוע פונדקאות בארץ הינו הבחירה הראשונה אשר טומנת בחובה לא מעט יתרונות עבור ההורים המיועדים.

עם זאת, לא כל אישה יכולה לשמש כפונדקאית וההליך מפוקח ומבוקר היטב כך שלעיתים זוגות ויחידים רבים נאלצים להמתין זמן רב עד למציאת הפונדקאית האידיאלית עבורם.

מהם התנאים העומדים בפני נשים אשר רוצות לשמש כפונדקאיות ומה כרוך בהליך פונדקאות? כל התשובות בהמשך המאמר. 

מי בכלל יכולה לשמש כפונדקאית בישראל?

אמנם אין דרישות לגבי מעמד המגורים שלה, אבל כן קיימת דרישה לגבי דתה – אם פונדקאית בישראל צריכה להיות בת אותה דת של האם המיועדת על מנת להימנע מקונפליקטים של שיוך דתי לאחר לידת התינוק. על פי היהדות התינוק משתייך לדתה של האם אשר ילדה אותו ולכן ישנה חשיבות להתאמה דתית בין הפונדקאית לאם המיועדת.

אך זה לא הכל. ישנם תנאים נוספים עבור אם פונדקאית:

מומלץ שהפונדקאית תהיה יחידנית (כלומר אלמנה או גרושה) אשר הרתה וילדה לפחות ילד אחד בריא משלה והיא בגיל 22 עד 39. היא אינה יכולה להיות קרובת משפחה של ההורים המיועדים ועליה לעבור לא יותר מארבע לידות בסך הכל, כאשר כל הריון אינו עולה על 2 עוברים. אם היא שימשה כפונדקאית בעבר, צריכה לעבור לפחות שנה מלידת תינוק הפונדקאות על מנת שתוכל לעבור הליך פונדקאות נוסף.

במקרים מסוימים, ועדת האישורים יכולה לאפשר לאישה נשואה להיות פונדקאית, אך לשם כך נדרשת קבלת אישור מבן זוגה טרם חתימת חוזה הפונדקאות.

ניתן לבצע לא יותר מ-6 העברות עוברים לאותה אם פונדקאית עד ליצירת הריון מוצלח. הפונדקאית יכולה לעבור עד פעמיים הליך פונדקאות.

מהו חוק הפונדקאות בישראל?

חוק הסכמים לנשיאת עוברים, המכונה גם “חוק הפונדקאות” נחקק בשנת התשנ”ו-1996 והוא מסדיר את כל נושא הפונדקאות בישראל. לחוק נעשה תיקון 2 בשנת 2018 אשר אפשר גם לנשים יחידניות (שאינן נשואות) לקבל שירותי פונדקאות בארץ. לאחרונה נוסף תיקון נוסף ומהפכני לחוק אשר מתיר גם לגברים יחידים ולזוגות הומוסקסואליים לעבור הליכי פונדקאות בארץ. כלומר, כיום כמעט כל תושב ישראלי אשר עומד בתנאי החוק יכול לקבל שירותי פונדקאות בישראל.

על פי החוק, פונדקאות נחשבת כטיפול בפוריות בשל התוויות רפואיות מחמירות לזוגות נשואים ויחידים המתגוררים בישראל. בשני המקרים צריך להיות קשר גנטי לפחות לאחד מההורים (במקרה של זוג נשוי לאב המיועד, במקרה של אישה יחידה – לעצמה בלבד והיא אינה יכול להתמש בביצית של תורמת).

בישראל מותרת רק פונדקאות הריון. פונדקאות הריון הינו הליך אשר הפונדקאית מתעברת מזרע וביצית שאינם קשורים אליה גנטית. משמע אין לה זיקה ביולוגית לעובר. אם תהיתם כמה מקבלת אם פונדקאית עבור שירותיה, חשוב שתדעו שפונדקאית שישראל אינה מקבל תשלום כספי עבור הפונדקאות. עם זאת, יש לה זכות לתגמול מלא בשל הזמן המוקדש להליך פונדקאות, כל ההוצאות הרפואיות הכרוכות בתהליך וכן אובדן הכנסה בתקופת הטיפולים וההריון. סכום הכסף שהיא יכולה לקבל על פי חוזה פונדקאות, שנחתם עם ההורים המיועדים, צריך להיות מאושר מראש על ידי ועדת המדינה המיוחדת (מועצת האישורים).

מהם תפקידיה של ועדת האישורים?

ועדת האישורים קיימת בישראל כגוף מיוחד הכולל נציגים שונים כמו מומחים לגינקולוגיה ומיילדות, מומחה לרפואה כללית, פסיכולוג, עובד סוציאלי, איש דת ונציג הממשלה. הוועדה בוחנת כל בקשה לביצוע הליך פונדקאות ומהווה את הסמכות העליונה לאישור ביצוע התהליך והתניות אחרות.

חל איסור לעבור תוכניות פונדקאות ללא הדיון המקדים בוועדת האישורים וכן לבצע תוכניות פונדקאות במרכזי הפריה חוץ גופית ללא אישור הממשלה. זה יכול להפוך לעילה לתביעה ואף למאסר של ההורים המיועדים.

מי יכולים לקבל שירותי פונדקאות?

כאמור, ההורים המיועדים להליך פונדקאות הינם תושבי ישראל, זוגות הטרוסקסואליים או הומוסקסואליים וכן נשים וגברים יחידים. עם זאת, עליהם לעמוד בתנאים נוספים:

גילם צריך להיות בין 18 ל-54 (במקרים מסוימים ניתן להאריך לפי החלטת ועדת האישורים). כמו כן, יבדקו חברי ועדת האישורים את מצבם הרפואי והנפשי, את מוכנותם הפסיכולוגית לעבור הליך פונדקאות, וכן האם ידוע להם על הפרטים המשפטיים של התהליך והאם הם אינם עומדים לדין לא בארץ או בחו”ל.

בדרך כלל ועדת האישורים נותנת את מסקנתה לגבי תיקי פונדקאות המתרחשים בשטח ישראל. אף על פי כן, לפעמים היא יכולה לקבל החלטה לגבי פונדקאות בחו”ל אם יש בכך צורך מסיבות רפואיות.

מי מוכרים כהורים חוקיים לתינוק שנולד בפונדקאות?

בסוף החודש החמישי להריונה של האם הפונדקאית, מחויבים ההורים המיועדים להודיע ​​לרשויות על מועד הלידה המשוער. העובדת הסוציאלית צריכה להיות נוכחת במהלך לידתה של האם הפונדקאית והיא אמונה על ארגון העברת התינוק למגורים אצל הורים מיועדים. באופן זה הרשויות בודקות את תנאי החיים המיועדים לתינוק, תוך שמירה על טובתו.

לאחר מכן על ההורים המיועדים למלא את המסמכים כדי לקבל את הצו ההורי בבית המשפט שיעניק להם את מלוא זכויותיהם ההוריות. לאחר קבלת צו הורי, יהיו ההורים המיועדים מוכרים כהוריו החוקיים של הילוד ומעבירים לו את אזרחותם.

ביצוע פונדקאות בישראל מוסדר היטב על פי חוק הפונדקאות ומאפשר לזוגות ויחידים רבים ליהנות מביצוע הליך פונדקאות מבלי לצאת מהארץ באחד המרכזים הרפואיים הקיימים, תוך השתתפות בחלק מהעלויות הכרוכות בתהליך על ידי קופת החולים. 

עם זאת, התהליך הינו ארוך ומורכב הן מבחינה פיזית והן מבחינה מרגשית ולכן חשוב לעבור אותו בסיוע וליווי של סוכנות פונדקאות מקצועית. סוכנות הפונדקאות “סורמום” מעניקה ליווי משפטי, רפואי ורגשי צמוד לכל אורך התהליך ומאפשרת להורים המיועדים ליהנות מביטחון מלא ומראש שקט עד הבאת ילדם החדש הביתה.

שיתוף :

מתעניינים בפונדקאות? נשמח אם תשאירו לנו פרטים ונחזור אליכם במהרה...