פונדקאות לגייז: מה חשוב לדעת על תרומת ביצית ואיך בוחרים תורמת מתאימה?

בתוך המסע המורכב, המרגש והלא שגרתי שנקרא פונדקאות, יש רגעים מסוימים שהלב נעצר. הבחירה בתורמת ביציות הוא אחד מהם. זה לא הרגע שבו התינוק כבר מוחזק בידיים, וגם לא שלב ההפריה או הלידה, זה שלב קודם, שקט, כמעט מופשט, שבו אתם מתבקשים לבחור, באישה זרה, שתהיה האמא הביולוגית של הילד או הילדה שלכם. זה מפחיד, זה מרגש, לעיתים מבלבל אבל זה גם גם דבר נפלא.

אז איך בכלל בוחרים תורמת ביצית? מה חשוב לבדוק, ואילו שאלות כדאי לשאול – גם את הצוות הרפואי וגם את עצמכם? בואו נעשה סדר.

למה צריך תרומת ביצית?

במקרים של פונדקאות לגברים, בין אם מדובר בזוג גאה או באב יחידני, נדרש שילוב של שלושה גורמים: תורם זרע (אחד מבני הזוג או תורם חיצוני), תורמת ביצית, ופונדקאית שתישא את ההריון. בעוד הפונדקאית רק נושאת את ההריון ואינה תורמת גנטית, תורמת הביצית היא למעשה האם הביולוגית של הילד. זוהי עובדה קריטית שיש לה השלכות רבות.

תורמת אנונימית או תורמת גלויה? אלה ההבדלים בין השתיים

אחת ההחלטות הראשונות שתצטרכו לקבל היא האם אתם רוצים תורמת ביצית אנונימית או גלויה (מוכרת). ההבדל ביניהן מהותי:

תורמת אנונימית 

  • לא תדעו את שמה, פרטי הזהות שלה או תמונות עכשוויות שלה.
  • כן תוכלו לבחור לפי תיק מידע שמכיל מאפיינים חיצוניים (צבע שיער, עיניים, גובה, מוצא), רמת השכלה, תחביבים, ועוד.
  • במדינות רבות, זה הפורמט החוקי היחיד המותר.
  • הבחירה “קלה יותר” רגשית כי אין צורך לבנות קשר או לקבל אישור מהתורמת.

תורמת גלויה (מוכרת)

  • זוהי אישה שמסכימה להיות בקשר ישיר או עקיף עם ההורים המיועדים.
  • ייתכן שהיא תאפשר לילד בעתיד לפגוש אותה.
  • עבור חלק מהזוגות, זה מעניק שקט נפשי, תחושת שקיפות, ואפשרות להעניק לילד תשובות ברורות כשיגדל.

במקרים חריגים יש גם אפשרות של תורמת מוכרת מהמעגל הקרוב, למשל חברה טובה או קולגה. אבל כאן חשוב לדעת שיש לא מעט מגבלות חוקיות ואתיות, ולכן כל מקרה כזה נבחן לגופו.

ומה אומר חוק פונדקאות בישראל לזוגות חד מיניים? בארץ, החוק אינו מתיר תרומת ביצית אנונימית עבור פונדקאות מחוץ למערכת הציבורית. לכן זוגות חד מיניים רבים פונים לתורמות בחו”ל.
במקרים כאלה, חשוב לבדוק:

  • האם החוזה עם התורמת מאושר משפטית ומגן על זכויות ההורים המיועדים.
  • האם קיים תיעוד מסודר למקרה שהילד ירצה בעתיד לדעת פרטים על האם הביולוגית.
  • האם יש דרישת גילוי בעת רישום הילד בישראל.

אז מה עדיף? זה תלוי. 

יש הורים לעתיד שרוצים לסגור את הסיפור ולמזער מורכבויות. אחרים דווקא רוצים לשמור את הדלת פתוחה. מה שלא תבחרו, הבחירה שלכם לגיטימית, כל עוד היא נעשית בליווי מקצועי, מתוך הבנה ובהסכמה מלאה וכמובן בהתאם למגבלות החוק. 

אילו פרמטרים חשובים כשבוחרים תורמת ביצית?

בחירה של תורמת ביצית זה תהליך לא קצר. בחלק מהמקרים תעברו על מאות פרופילים, ולפעמים תרגישו שאתם שופטים בני אדם לפי צבע שיער, גובה, תחביבים או גיל. וכן, זה עשוי להרגיש מוזר וזה בסדר. אבל כדי שתהיו בטוחים שבחרתם את התורמת הנכונה, הנה כמה מהשיקולים המרכזיים שכדאי לשים לב אליהם:

1.בריאות

כל תורמת עוברת בדיקות בריאות, כולל:

  • היסטוריה משפחתית של מחלות תורשתיות
  • בדיקות גנטיות רלוונטיות לפי מוצא (למשל: טיי-זקס, תלסמיה)
  • בדיקות דם, איידס, צהבת, מחלות זיהומיות
  • אבחון פסיכולוגי (במרבית הסוכנויות)

2.גיל

בדרך כלל תורמות הן בין גיל 20 ל־32. זה טווח שמוגדר “אופטימלי” ברפואת פוריות, משום שהוא משלב רזרבה שחלתית גבוהה, סיכוי טוב יותר לביציות באיכות טובה, וסיכוי נמוך להפלות או בעיות גנטיות.

3.מאפיינים חיצוניים

עבור זוגות הומוסקסואלים רבים, יש רצון מסוים לבחור תורמת שדומה פיזית לאחד מבני הזוג, מתוך מחשבה על תחושת שייכות, על שאלות שילדים שואלים, או פשוט על דמיון ביולוגי מסוים.

4.השכלה ורקע תרבותי

לא תמיד זה פרקטי, אבל יש הורים שבוחרים גם לפי תכונות אופי, הישגים לימודיים, רקע מוזיקלי או אמנותי. אין בזה נכון או לא נכון, רק חשוב לא להתבלבל – לא כל מה שנראה על הדף הוא גם מה שיעבור גנטית, והילד שלכם יהיה הרבה יותר מאוסף של תכונות. 

איך התרומה מתבצעת בפועל?

תורמת הביציות עוברת הליך רפואי הכולל 3 שלבים עיקריים:

1.גירוי שחלתי הורמונלי – כדי לייצר כמה שיותר ביציות במחזור אחד.

2.שאיבת ביציות – הליך קצר בהרדמה מלאה.

3.הפריה חוץ גופית (IVF) – הביציות מופרות עם הזרע של ההורה המיועד.

ומה לגביי שאלות שעשויות לעלות בעתיד?

בקרב לא מעט הורים לעתיד עולות שאלות משמעותיות בנוגע לתורמת הביצית:

  • מה יקרה אם הילד ירצה לדעת מי אמא הביולוגית שלו?
  • האם תהיה לו גישה לפרטים שלה?
  • האם בכלל לספר לו על זה?

אלו שאלות שאין עליהן תשובה אחת נכונה, אך כדאי לחשוב עליהן בשלב מוקדם. יש משפחות שבוחרות לספר לילדים מגיל צעיר. אחרות ממתינות. ויש מי שמעדיפים לא לחשוף כלל, מתוך תפיסה שזה מיותר או מטלטל.

חשוב להבין – הילדים שנולדים בהליך פונדקאות לגייז גדלים בעולם חדש. הם מוקפים בעוד ילדים ממשפחות מגוונות, הם יודעים שהם נולדו מאהבה, והם לא צריכים אמא כדי להרגיש שלמים ואהובים.

לסיכום

בחירת תורמת ביצית היא לא עוד “שלב טכני” במסע הפונדקאות. היא מביאה איתה המון מחשבות, רגשות, חששות וגם תקווה גדולה. כדי לעשות את הבחירה הנכונה ביותר עבורכם, חשוב לקבל ליווי מקצועי, שקוף ואנושי שיעניק לכם ביטחון שגם בהחלטה כל כך חשובה, אתם לא לבד. כבר עשרות שנים שסוכנת סורמום מלווה זוגות ויחידים רבים בתהליכי תרומת ביצית ופונדקאות בארץ ובעולם. צרו איתנו קשר ונשמח ללוות גם אתכם במסע המופלא להורות. 

עולם הפונדקאות, הרפואה והמשפט משתנה ומתעדכן מעת לעת, ואנחנו משתדלים לעדכן את כל התוכן שלנו בהתאם. עם זאת, משום שאנחנו עובדים בתחום זה כבר שנים רבות ומפרסמים מאמרים מעודכנים לאותו הזמן, ייתכן שפספסנו משהו. כל ההורים המיועדים עוברים איתנו הדרכות עדכניות המתאימות לתקופה הרלוונטית. אנחנו ממליצים להסתמך על הידע המקצועי של היועצות ומנהלות המסלולים שלנו.
האמור מהווה סקירה כללית של הנושאים הרלוונטיים ואין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ רפואי או לייעוץ בתחום הפונדקאות. אין להתבסס על האמור בקבלת החלטות כלשהן וכל מסקנה ו/או פעולה על בסיס הכתוב הינה באחריות הקורא בלבד.
מצאתם טעות באחת הכתבות? נשמח לשמוע.

שיתוף :

מתעניינים בפונדקאות? נשמח אם תשאירו לנו פרטים ונחזור אליכם במהרה...