חוק הפונדקאות 2022: כך התיקון לחוק השפיע על זוגות חד מיניים

מגמת הפונדקאות בקרב גברים הומוסקסואלים בישראל הולכת וגוברת מאז 2008. מספר הולך וגדל של אבות חד מיניים בוחרים בתהליכי פונדקאות מחוץ לישראל, בעיקר בארצות הברית ובקנדה, כדי להביא ילדים לעולם. בעבר, זוגות גברים בישראל השתמשו בשירותי פונדקאות במדינות לא מערביות כמו הודו, נפאל ותאילנד. התינוקות הנולדים בתהליכים אלו מקבלים אזרחות ישראלית וגדלים על ידי שני אבותיהם או אב יחיד.

המצב החל להשתנות עם התיקון האחרון לפונדקאות שהחל ב-2022 ואפשר לזוגות חד מיניים וכן לגברים יחידים להביא לעולם ילד באמצעות פונדקאות.

להלן סקירה של חוק הפונדקאות הישראלי עבור זוגות חד מיניים הכוללת מדריך מקיף להליך הפונדקאות.

השפעת חוק הפונדקאות על זוגות חד מיניים

בשנת 2022 עדכנה ישראל את חוק הפונדקאות שלה כדי לאפשר לזוגות חד מיניים לעבור הליך פונדקאות בישראל כפי שהותר עד אז לזוגות הטרוסקסואליים ולנשים יחידניות. עד אותו שלב, זוגות הומוסקסואליים יכלו לעבור הליך פונדקאות רק במדינות זרות אשר מאפשרות זאת.

הדרך לשם לא הייתה פשוטה או מהירה. 

השינוי בחוק החל בדצמבר 2013 כאשר הודיעה שרת הבריאות דאז, יעל גרמן, על נכונתה לשנות את החוק כך שהוא יאפשר לכל אדם, בין אם הוא זוג הטרוסקסואלי או חד מיני, אישה או גבר יחידניים, לעבור הליך פונדקאות בישראל באופן שוויוני. הצעת חוק המבוססת על הגישה הזאת הוגשה בשם “חוק השוויון בפונדקאות” ואושרה בוועדת השרים לחקיקה במרץ 2014.

לאורך השנים, זוגות חד מיניים, במיוחד זוגות גברים, נאלצו לסבול בעבר השלכות מורכבות ומכבידות ביצוע הליכי פונדקאות בחו”ל. החוק הישראלי ביקש למנוע חשש מילדים בלתי חוקיים בהליך הפונדקאות, אך בביצוע הליכי פונדקאות בחו”ל עלו סוגיות שונות בהן השאלה אם הפונדקאית שנבחרה יהודיה, מה שהוביל לקשיים בקביעת דתו של התינוק, כמו גם לחוסר שליטה על תהליך ההריון, דרישות הבדיקות הגנטיות והפרות פוטנציאליות של זכויות האם הפונדקאית.

בשנת 2020 הכריז בג”ץ שחוק הפונדקאות אינו חוקתי בשל פגיעה בשוויון ובזכויות ההורות, ונתן פרק זמן של שנה לתיקון החוק. כתוצאה מכך תוקן חוק הפונדקאות ותיקונו נכנס לתוקף בינואר 2022 במה שמוכר גם בשם חוק הפונדקאות 2022.

ומה המצב ברחבי העולם?

התופעה של זוגות חד מיניים שמשתמשים בשירותי פונדקאות כדי להביא ילדים לעולם רווחת בעולם, אבל בישראל מאמינים שהיא נפוצה במיוחד. למרות השיעור הנמוך של התופעה בהשוואה לכלל האוכלוסייה, היא נחשבת חריגה בהשוואה לקהילות דומות ברחבי העולם. להט”בים רבים רואים בהקמת משפחה פעולה של התאמה לנורמות החברתיות, בתגובה לשינוי עמדות והגברת הקבלה של הקהילה הלהט”בית.

את הייחודיות של קהילת הלהט”ב בישראל ניתן לייחס לערך הגבוה המוענק להולדת ילדים בחברה הישראלית, הנטוע במסורות משפחתיות, ערכים והגשמה אישית. ישראל מתהדרת בשיעור פריון גבוה ביותר בעולם המערבי, מה שמוסיף משקל נוסף להסבר הזה. תהליך הפונדקאות מביא לרוב ללידות מרובות, ולפי סוכנויות אמריקאיות מסוימות הריונות מרובי עוברים שכיחים יותר בקרב ישראלים.

כך מתנהל הליך פונדקאות לזוגות הומוסקסואליים בארץ ובעולם

הליך פונדקאות לזוגות חד מיניים כולל מספר שלבים ויכול להשתנות מבחינת המיקום, המתקנים הרפואיים והעלויות. מדינות שונות מציעות יתרונות וחסרונות משתנים, מה שהופך את התהליך לעניין כלל עולמי מורכב.

בכל הנוגע לאזרחות ולמעמדו החוקי של התינוק, ישנם הבדלים נוספים בין מדינות שונות כגון ארצות הברית וקנדה המתירות גם הן הליכי פונדקאות לזוגות חד מיניים.

לפני ההריון

השלב הראשון בתהליך כולל הפקדת זרע להפריה, שניתן לעשות זאת באופן מקומי או באמצעות משלוח של זרע קפוא. לפני ההריון מבוצעות בדיקות גנטיות ובדיקת זרע לשני ההורים המיועדים.

ניתן לקבלת תרומה של ביציות, כאשר לבחירת תורמת הביצית תפקיד מכריע בקביעת המבנה הגנטי של התינוק, לרבות המראה הפיזי ובריאותו. זריקות הורמונים ניתנות כדי להגדיל את מספר הביציות הזמינות לתרומה, ולאחר מכן נעשה הליך שאיבת ביציות להוצאת הביציות. הפריית הביציות והעברת העוברים לפונדקאית יכולים להתרחש במדינה של תורמת הביציות או של הפונדקאית, בהתאם לחוקים המקומיים.

לאחר שהביציות מופרות עם הזרע של ההורים המיועדים, העוברים מושתלים ברחמה של הפונדקאית.

במהלך ההריון ובלידה

תהליך הפונדקאות כולל בדיקות רפואיות, אשר עשויות להשתנות בהתאם למדינה. נורמות שונות דורשות פעמים רבות בדיקות נוספות, בהתאם לנהלים במרפאות בהן מתבצע מעקב ההריון.

ההורים המיועדים מתעדכנים בדרך כלל לאורך כל התהליך, ובמקרה שמתעוררים סיבוכים כגון מומים מולדים או מצוקה באם או בעובר, תהליך קבלת ההחלטות מתבסס על החוזה המשפטי בין הצדדים. כדי למזער הפתעות לא נעימות, חשוב שהחוזה יפרט בבירור פרטים כאלה.

רמת האינטראקציה בין הפונדקאית להורים המיועדים יכולה להשתנות מאוד, מאינטראקציה בסיסית ועד לתקשורת רציפה וקרובה באמצעות ביקורים ואמצעים מקוונים. העיתוי של הלידה הוא לעתים קרובות בלתי צפוי, ובמקרים מסוימים, ההורים עשויים שלא להיות נוכחים.

במקרים אחרים, הם עשויים להגיע לבית החולים או להיות נוכחים בלידה, לפי הסכמה של הצדדים המעורבים. במרבית המקרים, התינוק נמסר להורים זמן קצר לאחר הלידה.

לאחר הלידה 

השלב האחרון במסע הפונדקאות כולל את הבאת היילוד הביתה או הבאתו לארץ מולדתו של הוריו, הכרוכה בנסיעה עם הילד והבטחת אזרחותו ומעמדו החוקי ביחס להורים.

עקב הליכים בירוקרטיים, ייתכן שההורים והיילוד יצטרכו להישאר בארץ הלידה כחודש, עד לאישור אזרחותו של התינוק על ידי הממשלה. במדינות מסוימות, בהן מוענקת לתינוק אזרחות בלידה, ייתכן שניתן יהיה להוציא דרכון ולהכיר בתינוק כאזרח ישראל.

החל משלב תכנון התהליך ועד לידת התינוק, חשוב להיעזר בשירותיה של סוכנות פונדקאות מקצועית ואמינה שתוכל להעניק לכם את הליווי והסיוע הדרושים לאורך מסע הפונדקאות. 

סוכנות הפונדקאות סורמום מלווה בהצלחה זוגות הומוסקסואליים רבים במסע הפונדקאות שלהם בארץ או בחו”ל. נשמח ללוות גם אתכם. 

שיתוף :

מתעניינים בפונדקאות? נשמח אם תשאירו לנו פרטים ונחזור אליכם במהרה...