חוק הפונדקאות בישראל: מה השתנה והאם גם אתם יכולים להביא לעולם ילד בעזרת פונדקאית בישראל?

חוק הפונדקאות נוסד בשנת 1996, תשנ”ו והוא מוכר גם בשמו הרשמי חוק הסכמים לנשיאת עוברים (אישור הסכם ומעמד היילוד). החוק עבר מספר גלגולים ותקנות לאורך השנים אשר הרחיבו בהדרגה את הקריטריוניים המקלים לביצוע הליך פונדקאות בישראל. 

בראשיתו, החוק התיר ביצוע הליך פונדקאות לזוגות הטרוסקסואליים בלבד. לאחר מכן, גם נשים שאינן יכולות להרות וללדן בעצמן, הותרו לעבור הליך פונדקאות לצורך הבאת ילד לעולם. לבסוף, אחרי מאבק ממושך, בתחילת השנה (2022) התווספה תקנה חדשה שמתירה גם לגברים יחידים ולזוגות הומוסקסואליים לעבור הליך פונדקאות בישראל. 

אפשר לומר כי כיום הפונדקאות בישראל פתוחה ומותרת למרבית האוכלוסייה, כל עוד ההורים המיועדים אינם מסוגלים להרות וללדת בעצמם ובכפוף לעמידה בדרישות ותנאי החוק. 

בישראל ניתן לבצע רק הליכי פונדקאות הריון, כלומר, הפונדקאית אינה תורמת הביצית ואין לה זיקה גנטית לתינוק. בנוסף, חוק הפונדקאות בישראל מתיר רק פונדקאות אלטרואיסטית – פונדקאות בה נשאית ההריון אינה מקבלת תשלום על שירותי הפונדקאות שלה, אלא פיצוי כספי על ההוצאות וההפסדים הכספיים הכרוכים בהריון ובלידה. 

ישנם מספר תנאים שבהם הפונדקאית הפוטנציאלית צריכה לעמוד על מנת שתוכל לשמש כפונדקאית:

  • גיל הפונדקאית בין 22 ל-38 שנים בעת אישור ההסכם.
  • עליה להיות תושבת ישראל
  • היא אינה נשואה. למעט במקרים בהם וועדת האישורים מתירה באופן מיוחד לבצע הקשרות עם פונדקאית נשואה ומתוך הסכמה של בן זוגה.
  • הפונדקאית אינה קרובת משפחה של אחד מההורים המיועדים.
  • היא הרתה וגידלה ילד אחת לפחות.
  • הפונדקאית לא עברה יותר מארבע לידות.
  • היא לא שימשה כפונדקאית יותר מפעמיים, ולא ילדה כפונדקאית יותר מפעם אחת.
  • היא חתמה על טופס ויתור על סודיות רפואית.
  • בעלת שיוך דתי זהה לדתה של האם המיועדת. עם זאת, במקרה שכל הצדדים להסכם אינם יהודים, רשאית ועדת האישורים לחרוג מהוראה זו, בהתאם לעמדתו של איש הדת חבר הוועדה.
  • הפונדקאית עשתה את ההסכם לנשיאת עוברים בהסכמה מלאה ומתוך רצון חופשי.
  • לא קיים חשש לפגיעה בבריאותה של הפונדקאית, ונקבע בהסכם לנשיאת עוברים כי לא יעשו יותר משישה ניסיונות להשתלת הביציות המופרות בפונדקאית.
  • לא קיים חשש לפגיעה בטובת הילד שייוולד מהתהליך.
  • קיימת חוות דעת רפואית מטעם מומחה ביילוד וגנטיקה על התאמתה של הפונדקאית לתהליך.
  • קיימת הערכה פסיכולוגית על התאמת הפונדקאית לתהליך.
  • אין חשש שהתהליך עלול לסכן את שלומם ובריאותם של המעורבים בתהליך, כולל היילוד.

זכויותיהם של האם הפונדקאית וההורים המיועדים המתקשרים בתהליך פונדקאות

תושב ישראל שקיבל ילד במשמורת, בארץ או בחו”ל, בהליך פונדקאות, זכאי לקבל את הקצבאות וההטבות הניתנות לאם טרייה. מטרת החוק להבטיח תנאים הולמים להורים המיועדים ולילד ולפצות את ההורים על הפסד הכנסתם עקב הלידה ותקופת ההורות.

חלק מעלויות האשפוז, טיפולי הפוריות והלידה הכרוכים בתהליך פונדקאות בישראל, חלים על קופות החולים בהם מבוטחים ההורים המיועדים והאם הפונדקאית. 

חוק הפונדקאות עבור גברים וזוגות הומוסקסואליים

האישור של ישראל לפונדקאות לגברים הומוסקסואלים ורווקים יצר תקדים עולמי. דחיפה משמעותית לעניין השוויון בפוריות ניתנה על ידי פסיקת בג”ץ בישראל כי איסור הפונדקאות במדינה לזוגות חד מיניים ורווקים אינו חוקתי. בפסיקתו קבע בית המשפט במפורש: “הקבוצה המקבילה (לזוגות מאותו מין ולרווקים) בכל הנוגע לפונדקאות היא כל מי שסובל מאי פוריות רפואית שניתן להתגבר עליה רק ​​על ידי פנייה לפונדקאות”.

לא רק שלגברים הומוסקסואלים ישראלים יש סוף סוף גישה להסדרי פונדקאות ביתיים חוקיים, אלא שהם זכאים כעת גם להטבות בביטוח הפריה חוץ גופית שהוענקו בעבר רק לזוגות הטרוסקסואלים ולנשים יחידניות עם אי פוריות רפואית מוכחת.

בניגוד לזוגות הטרוסקסואלים ולנשים יחידניות הרשאים כיום להגיש בקשה לפונדקאות, בית המשפט קבע במפורש כי זוגות הומוסקסואלים וגברים יחידניים אינם נדרשים להוכיח כל צורך רפואי על מנת להיות זכאים לפונדקאות.

התקנה החדשה בחוק הפונדקאות הגיעה לאחר שנים של ויכוחים פוליטיים והליכים משפטיים. בישראל יש מערכת פונדקאות מוסדרת היטב, שבה פונים צריכים להגיש בקשה לאישור מראש על ידי ועדה סטטוטורית, ולאחר אישור יכולים למצוא פונדקאית, בין אם באופן עצמאי ובין אם בסיוע סוכנות פונדקאות. בעוד ששיעור הפיצוי הבסיסי לפונדקאיות ישראליות הוא כ-170 אלף ש”ח, שהוא גבוה מהפיצוי הבסיסי הממוצע בארה”ב, הורים מיועדים בישראל יכולים ליהנות מביטוח בריאות ציבורי נדיב לכיסוי מרבית התשלומים הרפואיים, מה שהופך את העלויות הכוללות של ההסדרים המקומיים לנמוכים משמעותית מאלה בארה”ב. ועדיין, זוגות הטרוסקסואלים רבים נוסעים לחו”ל לצורך פונדקאות במזרח אירופה ובמדינות אחרות, בשל זמן ההמתנה הארוך להתאמה לפונדקאית, כמו גם התהליך המסורבל והביורוקרטי להשגת אישור הוועדה בישראל. 

על אף המחסור בפונדקאיות בישראל, בית המשפט דחה את הטענה כי יש לאסור על זוגות הומוסקסואלים וגברים יחידניים פונדקאות בשל מחסור במספר הנשים שיסכימו לסייע כפונדקאות. במקום זאת, קבע בית המשפט, צריכים להיות קריטריונים שוויוניים שיקבעו סטנדרטים לתעדוף מועמדים, כגון מספר הילדים הקיימים או הזמן שהמועמדים כבר חיכו לאישור.

התקנה אחרונה בחוק הפונדקאות, פתחה את נושא הפונדקאות בישראל לזוגות ולאנשים רבים ומגוונים והוא היום שוויוני יותר מאי פעם. אם אתם מעוניינים להביא לעולם ילד באמצעות פונדקאות, אנו יכולים לסייע לכם בביצוע הליך פונדקאות, פשוט, נעים ויעיל יותר בארץ או במדינה אחרת. 

סוכנות הפונדקאות “סורמום” היא סוכנות פונדקאות מובילה ואיכותית אשר מעניקה שירותי פונדקאות ותרומת ביציות בארץ ובמגוון יעדים בעולם. אנו פועלים עם המרכזים הרפואיים הטובים ביותר, מעניקים שירות משפטי ורפואי מלא ומלווים את לקוחותינו לאורך כל הדרך עד הבאת ילדם החדש הביתה. 

שיתוף :

מתעניינים בפונדקאות? נשמח אם תשאירו לנו פרטים ונחזור אליכם במהרה...