חשיבות הבדיקות הגנטיות בהליך פונדקאות

בשנים האחרונות עולה הביקוש לפונדקאות בארץ ובעולם, ויש לכך סיבות טובות. פונדקאות מאפשרת לזוגות ויחידים להגשים את חלומם להורות כאשר הם אינם יכולים להביא ילד לעולם בכוחות עצמם.

בהליך זה, אישה אחרת, כלומר הפונדקאית, נושאת את ההריון עבור ההורים המיועדים ויולדת עבורם את ילדם.

התהליך הזה, כפי שניתן לתאר, רצוף בפרוצדורות רפואיות, כאשר היבט חשוב אחד הוא הבדיקות הגנטיות שמתבצעות בכל המעורבים.

בדיקות אלה חיוניות במיוחד לבטיחות ההליך ולהבטחת בריאותו של הילד המיוחל. הן מבטיחות שאין מחלות גנטיות מהותיות אצל תורמי המטען הגנטי ומאפשרות תכנון מושכל של ההריון.

במאמר זה נעסוק בחשיבות הבדיקות הגנטיות בתהליך הפונדקאות ובהיבטים השונים שלהן.

בדיקות גנטיות להורים המיועדים

עבור זוגות המתמודדים עם בעיות פוריות, פונדקאות יכולה להיות אפשרות מעולה. אולם, לפני שניתן לבצע את ההליך, חשוב שההורים המיועדים יעברו סדרה של בדיקות גנטיות מקיפות.

בדיקות אלה כוללות בדיקות לזיהוי מחלות גנטיות ידועות המועברות במשפחה, בדיקות לאיתור הפרעות גנטיות שכיחות יותר, ובדיקות לגילוי של מוטציות גנטיות אשר עשויות להשפיע על ההריון, הלידה או בריאות העובר. בדיקות אלה בוחנות את הסיכון הגנטי של הזוג להעביר מחלות גנטיות לילדם. הן כוללות למשל בדיקות לזיהוי פגמים כרומוזומליים, בדיקות לאיתור נשאות של מוטציות בגנים הגורמים למחלות תורשתיות, וכן בדיקות לאיתור מאפיינים גנטיים המשפיעים על ההתפתחות העוברית.

כאשר יש צורך בביציות או זרע של מתרומה, התורם או התורמת יצטרכו לעבור את הבדיקות הגנטיות כדי למנוע העברת מחלות גנטיות לעובר. 

בנוסף, ההורים המיועדים יעברו גם בדיקות פיזיולוגיות כדי להבטיח את כשירותם להליך. בדיקות אלה כוללות בדיקות רפואיות כלליות, בדיקות פוריות, וכן הערכה פסיכולוגית. התוצאות של כל הבדיקות הללו יעניקו מידע חשוב על הסיכונים הגנטיים והבריאותיים הפוטנציאליים הקשורים להריון וללידה.

המידע שיתקבל מהבדיקות יאפשר להורים המיועדים לקבל החלטות מושכלות לגבי האפשרות להפוך להורים באמצעות פונדקאות. הוא יסייע להם לתכנן את ההריון באופן מיטבי, ובמידת הצורך, אף להחליט שלא להמשיך בהליך אם קיימים סיכונים גנטיים משמעותיים. לדוגמה, אם יתגלה שלאחד מבני הזוג ישנה מוטציה גנטית מסוכנת, הדבר עשוי להוביל למסקנה שדרושה תרומת זרע או ביצית לתהליך.

בדיקות גנטיות לפונדקאית

חלק חיוני נוסף בתהליך הפונדקאות הוא הבדיקות הגנטיות שמבוצעות על הפונדקאית. נשים המסכימות להיות פונדקאיות עוברות סדרה מקיפה של בדיקות גנטיות, רפואיות ונפשיות קפדניות לפני שניתן להתחיל בהליך. מטרת בדיקות אלה היא להבטיח שהפונדקאית אכן מתאימה להריון ולהליך, וכדי לוודא שאין סיכונים משמעותיים הקשורים להריון זה.

הבדיקות הגנטיות לפונדקאית כוללות בדיקה לזיהוי מחלות גנטיות ידועות וכן בדיקה לגילוי של מוטציות גנטיות שעשויות להיות רלוונטיות להריון. בנוסף, נבדקת גם תפקוד התאים המין של הפונדקאית על מנת להבטיח שאין כל בעיה העלולה להשפיע על ההריון.

התוצאות של בדיקות אלה חשובות מאוד, שכן הן מספקות מידע מהימן על הסיכונים הבריאותיים הקשורים להריון של הפונדקאית. מידע זה מאפשר להעריך באופן מדויק את הסיכונים להריון ולוודא שהפונדקאית אכן מתאימה להליך. במקרים בהם מתגלים סיכונים משמעותיים, ייתכן שההליך לא יתאפשר או שיידרשו התאמות ספציפיות.

לדוגמה, אם יתגלה שלפונדקאית יש מוטציה גנטית המעלה באופן ניכר את הסיכון להפלה, ייתכן שהליך הפונדקאות לא יאושר. לחילופין, אם יתגלה שיש לה נטייה גנטית מסוימת, ניתן יהיה לקבל החלטות טיפוליות או להתאים את ההליך בהתאם.

בדיקה גנטית מורחבת

על אף שכל תורמי החומר הגנטי בתהליך והפונדקאית עוברים בדיקות גנטיות מקיפות, ישנה בדיקה נוספת שאפשר לבקש מהסוכנות המנהלת את ההליך – בדיקה גנטית מורחבת. בדיקה זו אמנם מוסיפה לעלות פונדקאות אך היא בודקת מגוון רחב יותר של מחלות גנטיות בהשוואה לבדיקות הגנטיות הרגילות.

הבדיקה הגנטית המורחבת בודקת אלפי מוטציות גנטיות הקשורות למאות מחלות גנטיות שונות. היא מאפשרת לזהות סיכונים גנטיים נוספים שלא בהכרח יזוהו בבדיקות הרגילות. לדוגמה, היא יכולה לגלות מוטציות בגנים הקשורים למחלות נדירות שאינן נבדקות בדרך כלל.

למרות שהבדיקה הזאת אינה כלולה בחבילה הסטנדרטית של בדיקות גנטיות לפונדקאות, היא מומלצת מאוד שכן היא יכולה לספק מידע חשוב נוסף על הסיכונים הגנטיים הפוטנציאליים. המידע הנוסף שמתקבל ממנה עשוי להשפיע על ההחלטות לגבי המשך ההליך ועל התכנון המיטבי של ההריון.

עם זאת, חשוב להבין שגם בדיקה מורחבת זו לא יכולה להיות מקיפה לחלוטין. עדיין ייתכנו מוטציות גנטיות נדירות או בלתי ידועות שלא יזוהו אך ככל שמתבצעות בדיקות גנטיות מקיפות יותר, כך הסיכוי לזהות בעיות גנטיות פוטנציאליות עולה. הבדיקה המורחבת מספקת שכבת מגן נוספת להבטחת בריאותו של העובר.

לסיכום, בדיקות גנטיות הן חלק בלתי נפרד והכרחי בתהליך הפונדקאות. הן מספקות מידע חיוני על הסיכונים הגנטיים הפוטנציאליים עבור כל המעורבים – ההורים המיועדים, התורמים, הפונדקאית והעובר. בדיקות אלה מאפשרות קבלת החלטות מושכלות לגבי המשך התהליך, תכנון מיטבי של ההריון והבטחת בריאותם של כל הצדדים.

בנוסף לבדיקות הגנטיות הסטנדרטיות, ניתן לבקש גם בדיקה גנטית מורחבת יותר, שבודקת מגוון רחב יותר של מחלות גנטיות. מידע זה יכול להוסיף שכבת מגן נוספת להבטחת בריאות העובר והילד. למרות שבדיקות אלה אינן מקיפות לחלוטין, הן מהוות צעד חשוב בהבטחת אחריות ובטיחות בהליך הפונדקאות.

מוכנים לצאת למסע הפונדקאות שלכם? המומחים של סורמום ישמחו ללוות אתכם בכל צעד במסע הייחודי שלכם. צרו איתנו קשר

שיתוף :

מתעניינים בפונדקאות? נשמח אם תשאירו לנו פרטים ונחזור אליכם במהרה...