כל מה שחשוב לדעת על שאיבת ביציות להליך פונדקאות בארץ או בחו”ל

תרומת ביציות היא תהליך שבו אישה פורייה תורמת ביצית או ביציות לאישה כדי לעזור לה או לפונדקאית להרות. זהו חלק מטיפולי הפוריות הנפוצים והמקובלים ביותר כיום.

בתהליך בדרך כלל הרופא שמוציא ביצית או ביציות מהתורמת, מפרה אותן במעבדה ולאחר מכן מעביר את העוברים שנוצרו לרחם הנמען. רופאים עושים זאת באמצעות הליך השתלה כגון הפריה חוץ גופית (IVF).

לפעמים, מומחים במרפאת הפוריות עשויים להקפיא חלק מהעוברים או את כולם לשימוש מאוחר יותר או להשתלה בנשים שונות.

תרומת ביציות מועילה לעתים קרובות לנשים שאינן יכולות להשתמש ביציות משלהן מסיבות שונות, כולל אי ​​ספיקת שחלות, הימנעות מחריגות מולדות בעובר או גיל מתקדם. בנוסף תרומת ביציות משמשת זוגות או יחידים שרוצים להביא לעולם ילד באמצעות פונדקאית.

למה לצפות מהתהליך?

ישנו תהליך מיון יסודי לתורמות פוטנציאליות על מנת למצוא את התורמת המתאימה ביותר למקבלי התרומה הפוטנציאליים. התורמת תצטרך לעמוד בקריטריונים שונים ולעבור סדרת בדיקות על מנת שתוכל לשמש כתורמת.

לפני תחילת ההליך התורמות יצטרכו ליטול תרופות שעוצרות את המחזור הרגיל שלהן. תופעות הלוואי של תרופה זו עשויות לכלול: גלי חום, כאב ראש, עייפות וכאבים בגוף.

לאחר מכן, התורמת תחל ליטול סדרה של תרופות פוריות המעוררות את השחלות לייצר מספר ביציות בבת אחת. זה ידוע בשם גירוי יתר. התורמת תצטרך להזריק לעצמה את התרופה מתחת לעור או לשריר.

חלק מהנשים עלולות לחוות תופעות לוואי קלות, כגון חבורות במקום ההזרקה, שינויים במצב הרוח ושדיים רגישים.

חשוב לדעת שלתורמות ביציות יש סיכון מוגבר להיכנס להריון לפני שאיבת הביציות. לכן יש להימנע מקיום יחסי מין לכל אורך התהליך. לאורך מחזור התרומה, התורמת תעבור בדיקות דם תכופות ובדיקות אולטרסאונד כדי לעקוב אחר תגובותיה לתרופות.

במהלך תהליך שאיבת הביציות

זמן קצר לפני שאיבת הביציות תקבל התורמת זריקה אחרונה לקראת ההליך.

הרופא יבצע שאיבת שחלות טרנסווגינלית כדי להסיר את הביציות מהשחלות של התורמת. הוא יבצע בדיקת אולטרסאונד וגינלית וישתמש במחט כדי להסיר את הביצית מכל זקיק.

במהלך ההליך שנמשך כ-30 דקות, הרופא עשוי לתת לתורמת משככי כאבים, תרופות הרגעה או הרדמה.

מכיוון שמדובר בהליך קל, התורמת לא תצטרך לשהות לילה במרפאה או בבית החולים ותוכל לחזור לביתה בתוך זמן קצר.

לאחר השאיבה חלק מהנשים עשויות לגלות שהן זקוקות למספר ימי מנוחה כדי להתאושש מהליך השאיבה. אחרות יחזרו לפעילות רגילה תוך זמן קצר.

מי מתאימה לתרום ביציות?

בדרך כלל התורמות בגילאי 21 ל-35 שנים. נשים בקבוצת גיל זו נוטות להגיב טוב יותר לתרופות פוריות ולעתים קרובות יש להן איכות וכמות ביציות גבוהות יותר.

התורמות צרכות להיות נקיות מזיהומים, כגון HIV והפטיטיס.

כמו כן, הן לא אמורות להיות בסיכון גבוה למחלות גנטיות.

סינון של תורמות פוטנצאליות בארץ ובחו”ל עשוי לכלול את הקריטריונים הבאים:

  • ביצוע ראיון טלפוני או פרונטלי
  • בדיקה גופנית
  • בדיקת דם
  • בדיקות סמים
  • אולטרסאונד לבדיקת איברי הרבייה
  • היסטוריה רפואית ופסיכולוגית – לגלות היסטוריית הבריאות של התורמת ובני משפחתה
  • בדיקת מחלות זיהומיות
  • בדיקת מחלות תורשתיות
  • בדיקה פסיכולוגית משום שתרומת ביציות יכולה להיות חוויה רגשית הן עבור התורמת והן עבור מקבלי התרומה.

שאיבת ביציות להליך פונדקאות בארץ כוללת הערכה פסיכולוגית של תורמת הביציות ושל מקבלי התרומה שהם ההורים המיועדים בפונדקאות. במצב זה, גם הפונדקאית המיועדת תעבור הערכה פסיכולוגית כדי לוודא שכל המעורבים בתהליך עושים זאת ממקום יציב ושלם. 

השלכות משפטיות על תורמת ביציות

המצב החוקי של תרומת ביצית משתנה ממדינה למדינה. בישראל ובארה”ב למשל, תורמת ביציות יכולה לתרום ביציות באופן אנונימי וזכאית לקבלת פיצוי כספי על תרומתה.

תחת הסכם משפטי לתורמת אין כל חובות וזכויות על הילד שיוולד מהביצית שלה. 

באמצעות הסדר משפטי וחוקי, במקרה של פונדקאות, האם המיועדת שחשב כאימו החוקית של היילוד גם ללא קשר גנטי אליו. 

עלות תרומת ביציות

קבלת תרומת ביצית כרוכה בעלות לא קטנה והמחיר משתנה בין המדינות השונות. בישראל מחיר קבלת תרומת ביצית הינה כ-10-20 אלף ש”ח אך במדינות אחרות היא יכולה להגיע לסכומים גבוהים של עד כ-60,000 דולרים.

בישראל כל הטיפולים והמעקב הרפואי ניתנים בחינם במסגרת ביטוח הבריאות הממלכתי אך במדינות זרות, הטיפולים כרוכים בתשלום וישנם הסדרים ומסלולים שונים לקבלת תרומת ביציות עם טיפולים ושירותים נלווים. 

לסיכום

תרומת ביצית הינה הליך קצר עם אחוזי הצלחה טובים. מדובר ברופא שמחלץ ביציות מתורמות ביציות שנבדקו בקפידה. עלות תרומת ביצית נעשה בסכומים משתנים במדינות השונות כאשר בישראל העלות מתחילה מעשרת אלפים ש”ח, באירופה העלויות לא שונות בהרבה ובארה”ב המחירים מזנקים לעד 60 אלף דולרים למחזור תרומה.

כחלק מהתהליך, תורמת הביציות תיקח תרופות כדי לעצור את המחזור החודשי שלה ולעורר את השחלות. ההליך מתבצע בהרגעה, בהרדמה או בשימוש במשככי כאבים ולאחריו התורמת עשויה להזדקק למספר ימים להתאוששות.

לתרומה והשתלת ביציות יכולות להיות תופעות לוואי פיזיות ופסיכולוגיות, אך זהו הליך בטוח ובדרך כלל בעל קושי מינורי ותופעות לוואי חולפות.

לרוב הנמענים לא יכירו את תורמת הביציות והיא תישאר אנונימית. לתורמת לא יהיה חובות וזכויות כלפיי היילוד שיוולד מתרומת הביציות שלה. 

על מנת שתהליך תרומת הביציות יתבצע באופן הטוב והתקין ביותר, על התורמת הפוטנציאלית לעבור סדרת בדיקות רפואיות ופסיכולוגיות כדי לוודא שהיא אכן בריאה ומועמדת טובה למתן תרומה. 

סוכנות הפונדקאות “סורמום” מציעה קבלת תרומת ביציות עבור פונדקאות בארץ או לשם הליך פונדקאות בחו”ל. אנו מעניקים שירות מקצועי ואישי ומלווים את ההורים המיועדים לכל אורך התהליך ברגישות, במקצועיות ובאחריות. 

שיתוף :

מתעניינים בפונדקאות? נשמח אם תשאירו לנו פרטים ונחזור אליכם במהרה...