כמה עולה להביא ילד בפונדקאות והאם כדאי לעבור את התהליך באופן עצמאי: 14 תשובות לשאלות שמעניינות אתכם

פונדקאות היא אפשרות חדשה יחסית לבניית משפחה, ולכן אין זה מפתיע שיש שאלות רבות שמרחפות באוויר לגבי התהליך.

צרו קשר עם מומחי הפונדקאות של סוכנות “סורמום” כדי ללמוד יותר על התהליך או המשיכו לקרוא את המדריך המקיף שהכנו עבורכם עם 14 תשובות לשאלות נפוצות על תהליך הפונדקאות.

1.מהי פונדקאות?

פונדקאות היא הסכם שבו אישה בוחרת להיכנס להריון באמצעות הפריה חוץ גופית ולשאת את ההריון שנוצר עבור ההורים המיועדים. בתהליך מעורבים מספר גורמים רפואיים, משפטיים ופסיכולוגיים אשר פועלים מול שני הצדדים ליצירת הליך פונדקאות תקין ומוצלח.

יש שני סוגי פונדקאות: פונדקאות מסורתית – הפונדקאית נושאת עובר שנוצר מהביצית שלה ופונדקאות הריון – הפונדקאית נושאת עובר ללא המטען הגנטי שלה. במרבית המדינות, כולל ישראל, פונדקאות הריון היא היחידהש מותרת על פי חוק.

2.מי בוחרים בפונדקאות כאמצעי להבאת ילד לעולם?

אדם שמחכה להפוך להורה באמצעות פונדקאות נקרא “הורה מיועד”. זוגות ויחידים מכל הסוגים עשויים לבחור בדרך זו להורות, אך לרוב, ההורים המיועדים הם:

  • אנשים שנאבקו בבעיות פוריות
  • יחידים המתעדים להיות חד הוריים
  • זוגות חד מיניים
  • כל מי שאינו מסוגל לשאת הריון בבטחה עד תום

3.אלו נשים שבוחרות להיות פונדקאיות?

פונדקאיות מגיעות מרקעים השונים, אבל יש להן דבר אחד חשוב במשותף – הרצון לעזור לאנשים בצורה ייחודית וחשובה להפליא. בישראל ישנם קריטריונים ברורים עבור נשים שמעוניינות להיות פונדקאיות. אלה העיקריים שבהם:

  • גיל 22-39
  • עברה לפחות הריון אחד ולידה אחת
  • רווקה, גרושה או אלמנה
  • במצב בריאותי ופסיכולוגי תקין 
  • ללא היסטוריה של הפלות ולידות מוקדמות 
  • ללא קרבה להורים המיועדים 

4.איך הפונדקאית נכנסת להריון?

העובר נוצר במעבדה של מרפאת פוריות באמצעות IVF ובהמשך מועבר לרחם הפונדקאית על ידי רופא מרפאת פוריות.

עבור הפונדקאית, חוויה זו של כניסה להריון תהיה שונה לחלוטין מההריונות הקודמים שעברה במספר מובנים. היא תיקח סדרת תרופות מתוזמנת בקפידה כדי להתכונן להעברת העובר ועליה להיות במעקב צמוד יותר מאשר בהריונות ספונטניים.

5.האם פונדקאות חוקית?

בעיקרון, זה תלוי מדינה. בישראל פונדקאות הריון חוקית ואף ממומנת בחלקה על ידי ביטוח הבריאות הממלכתי, בארצות הברית חוקי הפונדקאות משתנים ממדינה למדינה, מסוג פונדקאות אחד לאחר, וישנן מדינות בהן פונדקאות מותרת רק לאזרחי המדינה או אסורה באופן גורף. 

חוק הפונדקאות הוא מורכב ולכל מדינה יש חוקים משלה, לכן חשוב מאוד לעבוד עם איש מקצוע מנוסה כדי להבטיח חוזה פונדקאות משפטי המגן על שני הצדדים באופן הטוב ביותר.

6.האם התינוק קשור גנטית לפונדקאית?

בפונדקאות הריון, לא. בפונדקאות מסורתית, כן.

התינוק קשור מבחינה ביולוגית לשני האנשים שתורמים את הביצית והזרע בעת יצירת העובר.

כלומר, אם ההורים המיועדים יזדקקו לעזרת תורמת ביצית או תורם זרע כדי ליצור עובר, התינוק יהיה קשור מבחינה ביולוגית לתורמים. אם הביצית ו/או הזרע מגיעים מההורים המיועדים, אז התינוק קשור אליהם מבחינה ביולוגית.

7.האם הורים המיועדים צריכים לעמוד בדרישות?

כן. למען בטיחותם של פונדקאיות וילדים, ההורים המיועדים בדרך כלל נבדקים ועליהם לעמוד במספר דרישות כדי להתחיל בתהליך הפונדקאות.

בישראל הקריטריוניים הבסיסיים הם:

  • בני 18-54
  • בעלי אזרחות ישראלית
  • לאחר הערכה רפואית ופסיכולוגית 
  • אחד ההורים המיועדים הוא תורם הזרע או הביצית לתהליך

לחלק מהמדינות ולאנשי מקצוע יהיו דרישות ספציפיות או נוספות שההורים המיועדים חייבים לעמוד בהן, אז חשוב לבדוק את הקריטריונים לביצוע הליך הפונדקאות במדינת היעד.

8.כמה עולה הליך פונדקאות?

אנשים רבים שואלים כמה עולה להביא ילד בפונדקאות, אך התשובה על כך לא חד משמעית. גם כאן זה תלוי במדינת היעד, בסוג הפונדקאות ובתהליך עצמו. בישראל הפונדקאות אלטרואיסטית, אך בכל זאת, על ההורים המיועדים לשלם לפונדקאית פיצוי עבור התהליך וכל מה שכרוך בו. עלות פונדקאות בישראל יכולה להתחיל מ-160,00 ש”ח ולהגיע גם ל-250 ש”ח, בהתאם לתהליך, למספר מחזורי העברת העוברים, למספר העוברים בהריון, לסוג הלידה ועוד.

9.כמה זמן נמשך הליך פונדקאות?

מרגע שההורה המיועד מתחיל בתהליך ועד לרגע לידת התינוק, הפרק הזמן הממוצע לתהליך הוא בין שנה לשנתיים וחצי.

ישנם מספר משתנים שישפיעו על כך: זמן המתנה למציאת הפונדקאית המתאימה, יצירת הסכם משפטי, פרק הזמן הנדרש לפונדקאית כדי להיכנס להריון ועוד. ביצוע התהליך באמצעות סוכנות פונדקאות מקצועית ומיומנת, מאפשר לייעל את התהליך באופן משמעותי.

10.האם אישה יכולה להיות פונדקאית עבור חבר או בן משפחה?

זה תלוי במדינת היעד. בישראל, חוק הפונדקאות אינו מאפשר הליך פונדקאות בין אישה להורה מיועד כאשר יש ביניהם היכרות וקשר קרוב. עם זאת, זה אינדיבידואלי ובמקרים מסוימים ועדת האישורים מתירה ביצוע פונדקאות כאשר קיימת קרבה בין הצדדים.

11.האם נדרשת הסכמה של משפחתה של הפונדקאית לתהליך?

בישראל, על הפונדקאית להיות יחידנית ולכן לא נדרשת הסכמה של בן זוג או בני משפחה לתהליך. עם זאת, במקרים מסוימים ועדת האישורים מתירה לנשים נשואות להיות פונדקאיות. במקרה של אישה נשואה, בן הזוג של הפונדקאית חייב להסכים לתנאים המשפטיים של חוזה הפונדקאות, מכיוון שהם יצטרכו לאשר שהם אינם טוענים לזכויות הוריות ושהם מודעים לאחריות ולסיכונים הכרוכים בתהליך.

בן הזוג והילדים של פונדקאית חייבים להיות שותפים רגשית להחלטתה, לא רק למטרות משפטיות אלה, אלא מכיוון שמשפחתה של פונדקאית היא המקור העיקרי שלה לתמיכה רגשית ומעשית.

12.האם ילדים שנולדו באמצעות פונדקאות מראים הבדלים כלשהם מילדים שנולדו באופן “מסורתי”?

פונדקאות היא עדיין חדשה יחסית, ולכן מחקרים ארוכי טווח עדיין בעיצומם. עם זאת, מחקר עדכני על פונדקאות והפריה חוץ גופית שנולדו בילדים ומבוגרים לא מראים הבדל פיזי מאף אחד אחר.

לעתים קרובות אנשים דואגים אם יהיו השלכות נפשיות או רגשיות לאנשים שנולדו באמצעות פונדקאות. נראה שהתשובה תלויה בשאלה אם ההורים שומרים את ההיסטוריה של הילד בסוד ממנו או לא. אם ההורים מספרים לילד את סיפור הפונדקאות שלו בשלב מוקדם, דיווחים הראו שהילדים מותאמים היטב כמו כל אחד אחר.

13.האם פונדקאיות סובלות מהשפעות שליליות כלשהן מהתהליך – פיזית, נפשית או רגשית?

לעתים רחוקות אבל זה יכול לקרות. בכל הריון (פונדקאית או לא) יש מידה מסוימת של סיכון פיזי, ויש גם סיכון להשלכות רגשיות כמו דיכאון לאחר לידה. בתהליך הפונדקאות קיימים סיכונים נוספים הקשורים להפריה חוץ גופית ולרגשות הנחוות לאורך המסע עם ההורים המיועדים.

למרבה המזל, השפעות שליליות – פיזיות, נפשיות או רגשיות – נדירות מאוד עבור פונדקאיות הריון. לאחר השלמת המסע, רוב הנשים מדברות על כמה הן נהנו מהחוויה ואומרות שהן יעשו זאת שוב.

14.מה כולל תהליך הפונדקאות?

לא מעט! התהליך הוא, כפי שאתה מתאר לעצמך, מורכב למדי – משפטית ורפואית. יש הרבה חלקים דינמיים הכרוכים בתהליך, הרבה לפני שיוצאים לתהליך יצירת ההריון. עם זאת, באמצעות ליווי וסיוע צמודים של סוכנות פונדקאות איכותית ומיומנת, התהליך הופך לפשוט הרבה יותר.

לפרטים נוספים על התהליך, צרו קשר עם המומחים של “סורמום”.

שיתוף :

מתעניינים בפונדקאות? נשמח אם תשאירו לנו פרטים ונחזור אליכם במהרה...