מנפצים מיתוסים ותפיסות שגויות לגבי פונדקאות

פונדקאות היא תהליך המציע את המתנה היקרה של הורות למי שאולי לא תהיה להם הזדמנות אחרת להביא לעולם ילד. עם זאת, לצד העלייה בפופולריות והחשיפה הפומבית המוגברת של פונדקאות, צצו כמה מיתוסים ותפיסות מוטעות, שיצרו אי הבנות וסטיגמות על דרך זו להקמת משפחה.

אבל מיתוסים לחוד ועובדות לחוד, והיום באנו לנפץ כמה מיתוסים לעשות סדר בכל המידע הנוגע לפונדקאות.

מיתוס 1: פונדקאות מנצלת נשים

אחת התפיסות השגויות הנפוצות ביותר לגבי פונדקאות היא שהיא מנצלת נשים, במיוחד אל שמגיעות מרקע מוחלש כלכלית. האמת היא ששיטות פונדקאות אתיות ומוסדרות המתקיימות במרבית המדינות המפותחות, מקיימות את זכויותיה של הפונדקאית ומבטיחות שהיא מבינה באופן מלא את התהליך ובוחרת מרצונה החופשי להיות פונדקאית. במדינות רבות, חוקים והנחיות מחמירים מגנים על זכויות הפונדקאית, ומבטיחים שהיא תקבל פיצוי הוגן, טיפול רפואי איכותי ותמיכה רגשית לאורך כל התהליך. במדינות רבות, בהן ישראל, מותרת רק פונדקאית אלטרואיסטית, כלומר, הפונדקאית אינה מקבלת תשלום עבור התהליך אלא רק פיצוי בסיסי ומוגדר בחוק.

פונדקאות אלטרואיסטית מצמצמת באופן משמעותי את הסיכוי שנשים יעברו הליכי פונדקאות מתוך מצוקה כלכלית או מתוך לחץ של גורם חיצוני והיא מושכת נשים שמעוניינות לעבור את מסע הפונדקאות מתוך תחושת שליחות ורצון לעזור לאנשים להגשים את חלומם להורות.

מיתוס 2: הפונדקאית יכולה לשמור את התינוק

מיתוס נפוץ נוסף הוא שהאם הפונדקאית עשויה להחליט להשאיר את התינוק לאחר הלידה. בפונדקאות הריון, שהיא צורת הפונדקאות הנפוצה ביותר, לפונדקאית אין קשר גנטי לתינוק, וזכויות הוריות חוקיות נקבעות לעיתים לפני הלידה (תלוי בחוקים החלים במדינה בה מתבצע התהליך). במדינות עם חוקי פונדקאות חזקים ומוסדרים היטב, הסכמים משפטיים שנעשו לפני ההריון מבטיחים שההורים המיועדים הם אלו שיהיו ההורים החוקיים של הילד.

מיתוס 3: פונדקאות מיועדת רק לעשירים

אמנם זה נכון שפונדקאות עשויה להיות יקרה ולעתים קרובות היא מודגשת בתקשורת כאשר אישים מפורסמים משתמשים בה, אבל זו לא אופציה השמורה בבלעדיות לעשירים או מפורסמים. אנשים רבים בוחנים פונדקאות כאופציה לבניית משפחתם ויכולים לעשות זאת כאשר הם עומדים בקריטריוניים המחמירים של פונדקאות ובתשלום עלויות שמשתנה באופן דרמטי ממדינה למדינה. חלק מההורים המיועדים מממנים את מסע הפונדקאות שלהם באמצעות חיסכון, הלוואות או גיוס כספים, ותוכניות ביטוח מסוימות יכולות גם לסייע בכיסוי חלק מהעלויות הכרוכות בתהליך. פונדקאות בישראל, למשל, ממומנת בחלקה על ידי קופות החולים וביטוח הבריאות הממלכתי המאפשרים ביצוע בדיקות, מעקבי הריון ולידה ללא תשלום.

מיתוס 4: פונדקאיות הן בדרך כלל נשים עניות עם השכלה נמוכה

המיתוס הזה מנציח את הסטריאוטיפ לפיו פונדקאיות הן נשים מוחלשות כלכלית, ללא אמצעים לפרנס את עצמן. המציאות היא שרוב הפונדקאיות מונעות מהרצון לעזור לאחרים לחוות את שמחת ההורות. אמנם הפיצוי הוא חלק מההסדר, אך לעתים רחוקות הוא המניע הבלעדי לביצוע התהליך המורכב הזה. למעשה, לסוכנויות פונדקאות בעלות מוניטין מצוין כמו סוכנות הפונדקאות סורמום, יש דרישות מחמירות לפונדקאיות פוטנציאליות והתאמתן להורים המיועדים. גם הקריטריוניים להיות פונדקאית החלים במדינות מפותחות כוללים הגבלות גיל, הריונות מוצלחים קודמים והערכות בריאות גופניות ונפשיות קפדניות שמאפשרים סינון קפדני של פונדקאיות.

מיתוס 5: הורים מיועדים יכולים “לעצב” את התינוק שלהם

האמונה שהורים המיועדים יכולים להתאים אישית את תכונותיו, האינטליגנציה או הכישרונות של תינוקם באמצעות פונדקאות היא תפיסה שגויה. בעוד שמאפיינים מסוימים יכולים להיבדק בעובר באמצעות בדיקה גנטית לפני השרשה (PGT), היא משמשת בעיקר לאיתור הפרעות או מחלות גנטיות ספציפיות ולא כדי “לעצב” ילד להעדפות אסתטיות או אינטלקטואליות ספציפיות.

מיתוס 6: פונדקאות פוגעת ברווחתו הפסיכולוגית של הילד

מחקרים מראים שילדים שנולדו באמצעות פונדקאות מתפתחים באותה מידה כמו רוב בני גילם, הן מבחינה רגשית והן מבחינה פסיכולוגית. מחקרים לא מצאו הבדלים משמעותיים ברווחה פסיכולוגית, בהערכה עצמית או בהסתגלות רגשית בין ילדים שנולדו באמצעות פונדקאות לבין אלה שנולדו באופן טבעי.

מיתוס 7: אורח החיים של הפונדקאית לא משפיע על ההריון

בדיוק כמו כל הריון, בחירות אורח החיים של הפונדקאית יכולות להשפיע על בריאות התינוק. לכן, חשוב שפונדקאיות ישמרו על אורח חיים בריא הכולל תזונה נכונה, פעילות גופנית סדירה והימנעות מחומרים מזיקים. סוכנויות פונדקאות איכותיות עוקבות אחר בריאותן של הפונדקאיות לאורך כל ההריון כדי להבטיח את ההריון הטוב ביותר עבור הפונדקאית ועבור התינוק.

מיתוס 8: ילדיה של הפונדקאית יושפעו לרעה מהתהליך

רבים חוששים שילדיה של פונדקאית עצמה עלולים להיות מבולבלים או מושפעים רגשית מכך שאמם נושאת תינוק עבור מישהו אחר. במציאות, ההשפעה על ילדי הפונדקאית תלויה באופן הסבר והנגשת התהליך על ידי ההורים. פונדקאיות רבות מדווחות שילדיהן חשים גאווה והבנה לתפקיד שאמם ממלאת בסיוע למשפחה אחרת, מה שמטפח תחושות אמפתיה ואת החשיבות של נתינה ועזרה לאחר. 

לסיכום

מסע הפונדקאות הוא תהליך רב גוני המשלב אמפתיה, חוסן ומטרה משותפת להביא חיים חדשים לעולם. הבנת המציאות שמאחורי המיתוסים הנפוצים הללו עוזרת לשפוך אור על האמת של פונדקאות ומטפחת קבלה גדולה לתהליך המופלא הזה שמאפשר לזוגות ויחידים רבים לההרחיב את משפחתם ולזכות במתנת ההורות.

סוכנות הפונדקאות סורמום מלווה ומסייעת לזוגות ויחידים רבים במסות הפונדקאות הייחודיים שלהם. אנו מעניקים ייעוץ אישי ומקצועי, סיוע משפטי, תמיכה רגשית וליווי צמוד לאורך כל הדרך. בין אם את אישה ששוקלת להיות פונדקאית או זוגות ויחידים ששוקלים להגשים את החלום להורות באמצעות פונדקאות, צרו איתנו קשר ונשמח ללוות גם אתכם במסע הפונדקאות שלכם. 

שיתוף :

מתעניינים בפונדקאות? נשמח אם תשאירו לנו פרטים ונחזור אליכם במהרה...