5 דברים שאולי לא ידעתם על תהליך פונדקאות בישראל

פונדקאות היא תהליך יוצא דופן המציע תקווה ליחידים ולזוגות שאינם מסוגלים להרות באופן טבעי. ישראל היא מדינה הידועה בטכנולוגיית רבייה מסייעת מהמתקדמות בעולם, לכן זה רק מתבקש שגם תחום הפונדקאות יהיה מקיף, איכותי ומוסדר. עם זאת, היבטים רבים של תהליך הפונדקאות בישראל עדיין אינם ידועים לאנשים רבים. אלה 5 דברים שאולי לא ידעתם על תחום הפונדקאות בישראל:

1.חקיקה היסטורית

פונדקאות בישראל מוסדרת בחוק הסכמים לנשיאת עוברים (אישור ההסכם ומעמד היילוד), התשנ”ו-1996. חוק מרכזי זה נחקק בתקופת כהונתה של הכנסת השלוש-עשרה ב-7 במרץ 1996. חקיקה זו אפשרה הסדרת הסכמי פונדקאות באופן מבוקר, תוך הבטחת התאמה פסיכולוגית ופיזית של כל הצדדים המעורבים בתהליך.

2.תיקונים רגולטוריים נרחבים לאורך זמן

מאז חקיקתו, חוק הפונדקאות עבר מספר תיקונים משמעותיים. אחד מהם הוא תיקון משמעותי שנערך בשנת 2018 והרחיב את הקריטריונים לזכאות להורים מיועדים אשר אפשר לנשים יחידניות להשתמש בפונדקאות וקבע כי להורים המיועדים יכולים להיות לכל היותר שני ילדים יחד.

למרות שהחוק המקורי התיר רק לזוגות הטרוסקסואלים להשתמש בפונדקאות, נעשו שינויים נוספים כדי להבטיח שוויון. אמנם התיקון משנת 2018 אפשר לנשים רווקות להשתמש בשירותי פונדקאות, אך החוק עדיין הפלה גברים רווקים וזוגות חד מיניים, ועורר מחאה נרחבת מצד קהילת הלהט”ב. בתגובה, בג”ץ קבע בשנת 2021 כי החוק יתוקן כדי לבטל את האפליה הזו, ואכן בתחילת שנת 2022 תנאי הזכאות הורחבו וכיום גם יחידים וזוגות חד מיניים יכולים לעבור תהליך פונדקאות בישראל.

3.תהליך אישור הסכם מפורט

בישראל, הסכם פונדקאות לא פשוט נחתם בין הצדדים אלא מצריך אישור מיוחד. יש לנסח אותו בכתב והעביר אותו לאישורה של הוועדה לאישור הסכמים לנשיאת עוברים. הוועדה מורכבת משבעה מומחים מתחומי הרפואה, המשפטים, מדעי החברה והדת. תהליך האישור כולל וידוא מצב משפחתי ומגורים של ההורים המיועדים, מצב משפחתי ומגורים של הפונדקאית והעדר יחסי משפחה בין הפונדקאית להורים המיועדים. כמו כן, דואגת הוועדה כי הסכם הפונדקאות ייערך בהסכמה מלאה של כל הצדדים המעורבים, ללא חשש לפגיעה בבריאות הפונדקאית או של הילד שטרם נולד, וכי לא יכללו בהסכם תנאים שיפגעו בזכויות של הילד או מי מהצדדים המעורבים. יתרה מכך, רק פונדקאות הריון מותרת בישראל, כלומר הפונדקאית לא יכולה להיות בעלת קשר גנטית לילד.

4.התמקדות בטובת הילד

בחוק הפונדקאות הישראלי יש דגש רב על טובת הילד. מהחודש החמישי להריון על ההורים המיועדים והפונדקאית להודיע לעובדת סוציאלית על תאריך הלידה המשוער. עם הלידה מופקד הילד בחזקת ההורים המיועדים, המחויבים להגיש בקשה לצו הורות תוך שבעה ימים. בית המשפט ייתן את הצו אלא אם המצב נוגד את טובת הילד.

5.יישום החוק

חוק הפונדקאות בישראל ראה עלייה בהליכי הפונדקאות במהלך השנים. בעוד שבשנת 2000 היו רק 20 פניות לוועדה ושש לידות פונדקאות, שנה לאחר מכן הגיעו לוועדה 92 פניות שהניבו 49 לידות. מאז ועד היום חל גידול במספר הפניות להליכי פונדקאות בישראל ובשנת 2023 אף נולד בהליך פונדקאי ילד ראשון לזוג הומוסקסואלי.

טיפים לתהליך פונדקאות מיטבי

תהליך הפונדקאות הוא מסע ארוך ומרגש הכרוך בקשיים רגשיים ופיזיים. מומלץ למי ששוקל פונדקאות להתייעץ עם אנשי מקצוע רפואיים, משפטיים ופסיכולוגיים לגבי התהליך, מורכבותו והדילמות הקשורות אליו. זה יכול גם להועיל לחלוק את החוויה עם אנשים תומכים, כמו משפחה וחברים קרובים, או כאלה שעברו את התהליך בעצמם.

להלן כמה טיפים למי ששוקל לעבור הליך פונדקאות בארץ או בחו”ל:

  1. ייעוץ משפטי: פנו לייעוץ של עורך דין המתמחה בדיני פונדקאות ודיני רבייה. עורכי דין מומחים בתחום יכולים להדריך אתכם בתהליך המשפטי, לעזור לכם להבין את הזכויות והחובות שלכם ולהבטיח שתהיו מוגנים משפטית לאורך כל התהליך.
  1. ייעוץ רפואי: התייעצו עם איש מקצוע רפואי המתמחה בהליכי פוריות ופונדקאות. רופא מומחה יכול לספק מידע על התהליך הרפואי, הסיכונים הכרוכים בכך והשיקולים הבריאותיים הן עבור האם הפונדקאית והן עבור ההורים המיועדים.
  1. תמיכה פסיכולוגית: פונדקאות יכולה להיות תהליך מאתגר רגשית הן עבור הפונדקאית והן עבור ההורים המיועדים. תמיכה פסיכולוגית, כגון ייעוץ או טיפול, יכולה לסייע בניהול רגשות אלו ולהתכונן למסע שלפניכם.
  1. רשתת תמיכה: בניית רשת תמיכה יכולה לספק תמיכה רגשית וייעוץ מעשי לאורך כל התהליך. רשת זו יכולה לכלול משפחה, חברים, קבוצות תמיכה לאנשים שעוברים או עברו תהליכי פונדקאות או סוכנות פונדקאות מקצועית ואיכותית.
  1. תכנון פיננסי: פונדקאות יכולה להיות יקרה, לכן חשוב להבין את העלויות הכרוכות בכך, לרבות הוצאות רפואיות, הוצאות משפטיות, פיצויי פונדקאות וכל עלויות בלתי צפויות שעלולות לצוץ. תכנון פיננסי קפדני יכול לסייע בניהול העלויות הללו ולהבטיח שתהיו מוכנים כלכלית לתהליך.

סיכום

חוק הפונדקאות בישראל השתנה והתפתח לאורך השנים וכיום הוא שואף להעניק שוויון זכויות הן ליחדים והן לזוגות הטרוסקסואלים והומוסקסואליים בכל הנוגע ביצוע הליכי פונדקאות. התחום מעוגן היטב בחקיקה ורגולציה, ומחייב זוגות ויחידים שרוצים לעבור הליך פונדקאות לעמוד בשלל קריטריוניים, לערוך הסכם פונדקאות מסודר עם אם פונדקאית בישראל ולקבל את אישורה של ועדת האישורים לביצוע ההליך. 

מכיוון שביצוע הליך פונדקאות כרוך באתגרים פיזיים ורגשיים ומצריך בקיאות בהיבטים השונים של התהליך, מומלץ להיעזר בשירותיה של סוכנות פונדקאות איכותית ומיומנת על מנת לעבור את הליך הפונדקאות בהצלחה ובראש שקט מתחילתו ועד סופו.

סוכנות הפונדקאות סורמום מספקת שירותי פונדקאות מקיפים, אנושיים ומקצועיים ומעניקה תמיכה וליווי לאורך כל הדרך. 

אם אתם שוקלים לצאת למסע הפונדקאות שלכם, פנו אלינו ונשמח ללוות גם אתכם.

שיתוף :

מתעניינים בפונדקאות? נשמח אם תשאירו לנו פרטים ונחזור אליכם במהרה...