כל מה שרציתם לדעת על חוק הפונדקאות בישראל – הסכם לנשיאת עוברים

“חוק הסכמים לנשיאת עוברים (אישור הסכם ומעמד היילוד), התשנ”ו – 1996” הוא חוק המעגן בתוכו את מערכת היחסים והחוקים החלים על זוג הורים המיועדים להיות הורים בדרך של פונדקאות על ידי אישה שהסכימה לשאת עבורם את ההיריון וללדת את תינוקם. בין סעיפי החוק ניתן למצוא בבירור את הקריטריונים לביצוע תהליך של נשיאת היריון על ידי אם פונדקאית (“אם נשאית” בלשון החוק).

חוק הפונדקאות משולב בחלקו עם חוק תרומת הביציות, המעגן את הקריטריונים ודרך הפעולה לביצוע תרומת ביציות במידה ואין האם המיועדת יכולה או מסוגלת להשתמש בביציותיה שלה לשם השגת הריון, אם בדרך הטבע ואם בדרך רפואית. חוק הפונדקאות בא להסדיר את אופן הביצוע של התהליך ומטרתו לסייע בידי ההורים המיועדים להביא ילד לעולם לאחר שבדרך טבעית או בטיפולי פוריות רפואיים לא צלח הדבר בידיהם.

מה כולל ההליך?

חוק הפונדקאות

על מנת לאשר היריון באמצעות הליך פונדקאות מתכנסת ועדה מטעם משרד הבריאות אשר חברים בה אנשי מקצוע מקשת רחבה של תחומים הקשורים לכל הבחינות של הליך זה – שני רופאים מומחים מתחום הגיניקולוגיה והיילוד, רופא מומחה מתחום הרפואה הפנימית, עובד/ת סוציאלי/ת, איש מקצוע מתחום המשפט, פסיכולוג קליני ורב או איש דת המייצג את עקרונות הדת של הצדדים. דבר נוסף שחשוב מאוד לדעת בנוגע לחוק הפונדקאות הוא כי מדובר בחוק ישראלי הנכון ותקף בגבולותיה של ישראל בלבד.

תהליך ההחלטה של הוועדה כולל בחינה מדוקדקת של המצב הבריאותי (הגופני, הפסיכולוגי, הנפשי והרגשי) של כל הצדדים המעורבים והצהרתם כי מובנים להם הסיכונים וההשלכות של הפונדקאות. בנוסף, חברי הוועדה מוודאים כי הצדדים עומדים בקריטריונים שנקבעו על ידי משרד הבריאות, הן עבור האישה המיועדת לשאת את ההיריון (הנשאית) והן עבור בני הזוג – ההורים המיועדים.

דבר נוסף וחשוב לא פחות הוא המעמד של היילוד והצורך לוודא שהוא מועבר מיד לאחר הלידה למשמורת של ההורים המיועדים, כפי שהתחייבה לכך האם הנשאית. ישנם מקרים שבהם לא מבצעים ההורים המיועדים את המוטל עליהם ולא דורשים לעצמם להיות האפוטרופוס החוקי ליילוד תוך פרק הזמן שנקבע לכך, ואז תפקידו של העובד הסוציאלי מטעם המדינה להחליט כיצד לנהוג, תוך שהוא פועל מתוך מציאת טובתו של הילד בלבד.

אפשר גם בחו”ל

זוגות רבים החולמים להביא ילד לעולם, אך הדבר נבצר מהם בשל אי עמידה בקריטריונים של משרד הבריאות, או שאין הם יכולים להרשות לעצמם את ההמתנה הארוכה ביותר שהיא חלק מהליכי הפונדקאות בישראל, יכולים לפנות אל מרכז “סורמום – משפחה יוצרת משפחה”, לשם ביצוע ההליך בגאורגיה או אוקראינה, שחוקי הפונדקאות בהן זהים לאלה החלים בישראל, אך הם זולים ולעתים קרובות מהירים יותר. וכך, מובטח להורים הייעודים כי אותן הבדיקות והבחינות הקפדניות הנערכות בישראל ושמטרתן לוודא שהאם הנושאת בריאה, מתאימה ומעוניינת לעבור את התהליך, תקפים גם לפונדקאות במדינות אלה.

ללשון חוק הפונדקאות הישראלי המלא – ליחצו כאן.

שיתוף :

מתעניינים בפונדקאות? נשמח אם תשאירו לנו פרטים ונחזור אליכם במהרה...