פונדקאות מסביב לעולם: סקירה השוואתית של חוקי הפונדקאות השונים ברחבי העולם

בעולם המאופיין בגלובליזציה ובקשרים חוצי מדינות ויבשות, פונדקאות מעבר לים הפכה לעניין רווח אשר נפוץ בקרב זוגות ויחידים רבים שאינם יכולים להביא לעולם ילד בעצמם. עם זאת, בכל הנוגע להיבט המשפטי הכרוך בתהליך, כל מדינה מחזיקה בסט חוקים ותקנות שחשוב להכיר לפני שיוצאים למסע פונדקאות במדינה זרה. 

פונדקאות היא שיטת רבייה מסייעת שבה אישה, כלומר הפונדקאית, מסכימה לשאת הריון עבור אדם או זוג אחר כדי לסייע להם להגשים את חלום ההורות. הפונדקאית יכולה להיות מגדלור של תקווה עבור אלה שמתקשים להקים משפחה אך במסע הפונדקאות שלה עם ההורים המיועדים יש שלל גורמים, אנשי מקצוע וחוקים שחשוב להכיר היטב כדי להבטיח שמסע הפונדקאות יתנהל באופן חלק ככל האפשר.

הנוף הרגולטורי העולמי עבור פונדקאות מגוון כמו שהוא מורכב. במאמר זה נערוך סקירה השוואתית של חוקי פונדקאות ברחבי העולם, תוך הפניית תשומת לב לגישות המשפטיות השונות שמדינות מאמצות, ולהשלכות על הורים מיועדים המבקשים לבצע הליך פונדקאות בחו”ל.

ארצות הברית

נתחיל מארצות הברית, שם החקיקה משתנה באופן משמעותי בין המדינות השונות. מדינות מסוימות כמו קליפורניה נחשבות לידידותיות לפונדקאות, עם חוקים קבועים ואיתנים המגינים על זכויות ההורים המיועדים ומאפשרים למשפחות ויחידים מכל הסוגים והמינים לעבור הליך פונדקאות ולהגשים את חלומם להורות. לעומת זאת, למדינות כמו מישיגן וניו יורק יש הגבלות מחמירות ואפילו מענישות בנוגע לפונדקאות מסחרית. חוסר העקביות ברחבי ארה”ב מסבך את כל נושא הסדרי הפונדקאות בין המדינות ומדגיש את הצורך בהדרכה משפטית יסודית על ידי עורך דין מומחה לתחום הפונדקאות בכל מדינה ולסיוע ותמיכה של חברה לפונדקאות מקצועית ומיומנת. 

אירופה

נעבור לאירופה, שם גם חוקי הפונדקאות אינם אחידים ומשתנים בין מדינה אחת לאחרת. מדינות כמו בריטניה מאפשרות לערוך פונדקאות אלטרואיסטית אך אוסרות הסדרי פונדקאות מסחריים, שבהן פונדקאיות מקבלות תשלום עבור הפונדקאות מעבר להוצאות סבירות. בניגוד גמור לכך, חלק ממדינות אירופה, כמו גרמניה וצרפת, אוסרות כל צורות של פונדקאות בשל חששות אתיים סביב פוטנציאל הסחר בגופן של נשים ומתוך דאגה לטובת הילד. הפער הזה מוביל לעתים קרובות ל”תיירות פונדקאות”, שבה הורים מיועדים מחפשים הסדרי פונדקאות במדינות עם חוקים נוחים יותר. כך גיאורגיה, למשל, הפכה לאחת המדינות הפופולריות ביותר בעולם להסדרי פונדקאות בזכות מערכת חוקים נוחה ועלויות נמוכות יחסית לאלו המקובלות במדינות אחרות. 

אסיה

אסיה מייצגת מקרה מעניין נוסף. הודו הייתה פעם ליבה הפועם של פונדקאות בינלאומית בשל עלויות נמוכות ורגולציה מינימלית. עם זאת, בתגובה לביקורת הגוברת על חששות לניצול נשים, הודו אסרה על פונדקאות בינלאומית ב-2015, ואיפשרה לערוך הסדרי פונדקאות רק לזוגות הטרוסקסואלים מקומיים. בדומה להודו, גם תאילנד שהייתה בעבר יעד פופולרי לפונדקאות אסרה על ביצוע פונדקאות מסחרית לאזרחים זרים בשנת 2015 בעקבות מספר שערוריות מתוקשרות.

אוסטרליה

לאוסטרליה יש גישה מובחנת שבה החוקים שונים לפי כל מדינה, בדומה לארצות הברית. עם זאת, כל מדינות אוסטרליה אוסרות על ביצוע פונדקאות מסחרית ומתירות רק הסדרים אלטרואיסטיים.

רוסיה

ברוסיה, לעומת זאת, פונדקאות אלטרואיסטית ומסחרית הן חוקיות, מה שהופך אותה לאחת המדינות הבודדות בעולם עם חוקי פונדקאות מתירניים.

אפריקה

במדינות כמו דרום אפריקה, פונדקאות אלטרואיסטית מותרת, אך ההסכם חייב לקבל תוקף של בית דין עליון לפני ההריון כדי להיות בר אכיפה משפטית. עם זאת, למדינות רבות באפריקה אין חוקים ספציפיים לגבי פונדקאות, מה שמוביל לחוסר רגולציה ופוטנציאל לאתגרים משפטיים.

ומה עם ישראל?

בישראל ביצוע הליך פונדקאות מוסדר בחוק מ1996. החוק עבר מספר שינויים ותיקונים לאורך השנים, והחל משנת 2022 הוא מאפשר הן ליחידים והן לזוגות הטרוסקסואליים והומוסקסואליים לערוך הסדרי פונדקאות בארץ. פונדקאות בישראל מותרת לאזרחים ישראליים בלבד והיא מאפשר ביצוע פונדקאות אלטרואיסטית ולא מסחרית. כלומר, כל הסדרי הפונדקאות שמתקיימים בישראל כפופים לקבלת אישור של ועדת אישורים מיוחדת ולעלויות מוגדרות הקבועות בחוק ומגבילות את הסכומים שהפונדקאית רשאית לקבל עבור התהליך.  

בנוסף, חלק מהטיפולים הכרוכים בהליך הפונדקאות ממומנים על ידי קופות החולים וביטוח הבריאות הממלכתי של ההורים המיועדים ושל האם הפונדקאית. כמו כן, הן הפונדקאית והן ההורים המיועדים זכאים לדמי לידה לאחר לידת התינוק, ככל הורה אחר בישראל. 

הפער בין חוקי הפונדקאות ברחבי העולם משקף הבדלים חברתיים, אתיים ותרבותיים רחבים יותר. עבור הורים מיועדים, זה יכול להיות מסע מאתגר שמצריך ניווט מורכב בחוקי הפונדקאות במדינת היעד. ההשפעה של זה היא לא רק בירוקרטית, אלא גם רגשית ופסיכולוגית. יתרה מכך, פערים אלו מובילים לעתים קרובות לאי ודאות משפטית, במיוחד במקרים של פונדקאות בינלאומיות, שבהן הילד עלול להתמודד עם חוסר אזרחות או היעדר הכרה משפטית בהורות. מסיבות אלה, ישנה חשיבות עצומה לקבלת סיוע וילווי צמוד מסוכנות פונדקאות איכותית ומיומנת שתעזור לנווט בנבכי הליך הפונדקאות במדינת היעד באופן הטוב והחלק  ביותר.

ככל שפונדקאות הופכת לדרך מקובלת יותר להורות, הסדרת חקיקה הופכת להיות חיונית במיוחד להגנה על כל הצדדים המעורבים בתהליך. איזון בין הצורך הזה בהגנה לבין הזכות לחיי משפחה הוא משימה עדינה, הדורשת דיאלוג ושיתופי פעולה בינלאומיים קפדניים.

סורמום היא סוכנות פונדקאות ישראלית המעניקה שירותי פונדקאות בארץ ובמגוון מדינות ברחבי העולם. אנו מלווים יחידים וזוגות רבים במסעות הפונדקאות שלהם החל משלב הייעוץ הראשוני, דרך מציאת הפונדקאית המתאימה ביותר להסדר, בביצוע תהליכים רפואיים מתקדמים, ועד לאחר הלידה והסדרת מעמדו החוקי של הילד. אם אתם שוקלים לעבור הליך פונדקאות, צרו איתנו קשר ונשמח ללוות גם אתכם. 

שיתוף :

מתעניינים בפונדקאות? נשמח אם תשאירו לנו פרטים ונחזור אליכם במהרה...