4 צעדים הכרחיים שיש לבצע בהליך פונדקאות

עברתם דרך ארוכה, רצופה בהתלבטויות ובקשיים,  ולבסוף החלטתם להפוך להורים באמצעות הליך פונדקאות. ישנם כמה צעדים קריטיים וחשובים, שכדאי לבצע בתחילת הדרך, על מנת להבטיח שתגשימו את חלום ההורות בצורה החלקה והמהירה ביותר

הליכי פונדקאות הולכים ונהיים ליותר פופולריים בשנים האחרונות, כאשר הם מהווים פתרון נפלא עבור זוגות (או אנשים יחידים) שאינם יכולים להביא ילדים לעולם בכוחות עצמם. עם זאת, חשוב לדעת שלא מדובר בפתרון קסם שכרוך בהחלטה שלכם לבצעו בלבד, אלא במסע ארוך ולא פשוט, רווי בחוקים, בביורוקרטיה ובהתמודדות נפשית שיש להיערך אליה. כמובן שיש גם את העניין הכלכלי, שהרי זוגות הפונים לביצוע הליך פונדקאות, מבינים ויודעים מראש כי מדובר בהוצאה משמעותית, ולא בעניין של מה בכך.

במאמר הזה, ננסה לרכז את X הצעדים החשובים וההכרחיים שיש לבצע כבר בתחילת הדרך, ואלו יבטיחו לכם שהתהליך הזה יתנהל ביעילות ובמהירות יחסית. 

1 – להבין את סדר הגודל של עלות הפונדקאות ולהערך כלכלית בהתאם

כאמור, הליך הפונדקאות מצריך היערכות כלכלית להוצאה משמעותית, שעשויה להשתנות באופן ניכר בהתאם לגורמים שונים. הגורם המשפיע ביותר על עלות התהליך הוא שכרה של האם הפונדקאית. האישה שעומדת לשאת את העובר שלכם ברחמה, ואף ללדת אותו בסופו של דבר, אמורה לקבל מכם הן שכר חודשי במהלך חודשי ההריון, שיהווה תחליף למשכורת שהיתה מקבלת לו היתה עובדת במהלך תקופה זו והן תגמול על הסיכון הבריאותי והנפשי שהיא נוטלת על עצמה, ועל אי הנוחות והקשיים שהיא עלולה לחוות. גובה התשלום לאם הפונדקאית מושפע ישירות מרמת השכר ויוקר המחיה במדינה בה היא חיה ובה מתבצע ההליך, וגם עלות ההליך הכללית תושפע במידה מסוימת מהיבטים אלו.

גורמים נוספים שיתווספו לעלויות ההליך הם השירותים הרפואיים להם תזדקקו, לרבות הליכי הפרייה, הקפאת והחזרת עוברים, בדיקות ומעקבי הריון ועוד, ליווי עורכי דין שיסייעו לכם לנהל היטב את הפן הבירוקרטי של התהליך, שכירת שירותיה של סוכנות פונדקאות, טיסות ושהות במלונות, במקרה שההליך מתבצע בחו”ל ועוד.  ישנם הבדלים משמעותיים למדי בעלויות הליכי הפונדקאות במדינות שונות. לדוגמא, בישראל המחיר עומד על  כ-250-300 אלף שקלים, בגיאורגיה ובאוקראינה המחירים נעים בין 170 אלף ל-230 אלף שקלים ובארה”ב המחיר יכול להאמיר לכ-150 אלף דולרים. 

2 – לקבל החלטה – באיזו מדינה מבצעים את הליך הפונדקאות

זוגות ישראלים נוהגים לבצע הליכי פונדקאות או בישראל, או במדינות מזרח אירופיות כמו גיאורגיה ואוקראינה, או במדינות כמו ארה”ב וקולומביה, שם גם זוגות חד מיניים מורשים לעבור את התהליך. אם החלטתם להביא ילד לעולם באמצעות פונדקאות, כדאי לבחון היטב את האופציות העומדות בפניכם לגבי היעד בו תבצעו את התהליך, לערוך מחקר מקיף, ולהבין את היתרונות והחסרונות הכרוכים בביצוע ההליך בכל מדינה. אם אתם זוג הטרוסקסואלי של גבר ואישה יהודיים נשואים, תוכלו על פי חוק לבצע את ההליך בארץ, אך יש לקחת בחשבון שלצד היתרונות הברורים של ביצוע ההליך כאן בישראל, לוקח זמן רב יותר לאתר כאן אם פונדקאית, מה שיכול לעכב את ההליך. עבור זוגות גייז, קיימות האפשרויות של ביצוע ההליך בארה”ב (אך כאמור, המחירים שם הם היקרים ביותר) או בקולומביה. עבור שאר הזוגות ההטרוסקסואלים קיימת האפשרות לבצע את ההליך בגיאורגיה או באוקראינה, אך יש להתעמק בכל “האותיות הקטנות” של התהליך והאופן בו הוא מתבצע במדינות אלו. אם כך, היבטים של מגדר, סטטוס משפחתי, מצב כלכלי ואורך רוח, הם שיכריעו בסופו של דבר – היכן תבצעו את ההליך. 

3 – לאתר אם פונדקאית (וגם תרומת ביצית במקרה הצורך)

כעת, לאחר שהחלטתם באיזו מדינה תבצעו את הליך הפונדקאות, עליכם לגשת לאחד השלבים הקריטיים ביותר בתהליך – איתור האם הפונדקאית. חשוב לדעת שישנם חוקים נוקשים וברורים לגבי אילו נשים יכולות לשמש כאמהות פונדקאיות, ולהכיר אותם היטב. בין הקריטריונים החשובים – על האישה להיות בגילאי 22 – 38, במצב רפואי תקין, היא צריכה להיות אם לילד אחד לפחות, אך כזו שלא חוותה יותר מארבע לידות ועוד. כמו כן, על האישה לעבור בדיקות שיוכיחו שמצבה הנפשי והגופני תקין וכשיר לעבור את ההליך המורכב הזה ועוד.

חשוב לדעת שבישראל קשה יותר לאתר אם פונדקאית, זאת מכמה סיבות. קודם כל, היצע הנשים המוכנות לשמש כאמהות פונדקאיות בארץ, הוא נמוך יחסית, כך שלוקח זמן רב יותר למצוא מישהי מתאימה. כמו כן, הבירוקרטיה כאן נוקשה יותר ממדינות אחרות בהן נהוג לבצע את התהליך, מה שעלול לעכב את האישורים הנחוצים להתחלת התהליך.

מסיבות אלו ועוד, זוגות רבים בוחרים לעבור את התהליך בחו”ל, במדינות כמו גיאורגיה ואוקראינה, שם היצע האמהות הפונדקאיות הוא רחב יותר והתהליך עשוי להתקצר באופן משמעותי מאוד.

כמו כן, במידה ואתם זוג גברים, או שגופה של האם המיועדת אינו מייצר ביציות תקינות, תידרשו בשלב זה גם לאתר תרומת ביצית לצורך הליך הפונדקאות. גם בהיבט הזה, קל ומהיר יותר לאתר תרומה במדינות מזרח אירופה, קולומביה וארה”ב, מאחר ומאגר התורמות שם רחב יותר.

4- לחתום על הסכם פונדקאות

לאחר שאיתרתם אם פונדקאית בהצלחה, ושני הצדדים מעוניינים להתחיל בתהליך, תצטרכו לחתום על הסכם פונדקאות. הסכם זה נערך בישראל, במסגרתו שני הצדדים – זוג ההורים המיועדים והאם הפונדקאית, חותמים על אישורים שונים והסכמה שהם מוכנים וכשירים (הן נפשית והן פיזית) לצאת לתהליך המורכב והמרגש הזה. על מנת להבטיח שתקבלו את האישור המיוחל, מומלץ להסתייע בליווי של עורכי דין מקצועיים מתחום הפונדקאות על מנת לוודא שמילאתם את ההסכם על הצד הטוב ביותר. 

שיתוף :

מתעניינים בפונדקאות? נשמח אם תשאירו לנו פרטים ונחזור אליכם במהרה...