פונדקאות וההלכה

מה מביא זוגות לפנות לשירותי פונדקאות? פונדקאות היא נשיאה של עובר במהלך ההיריון, נשיאה שלו על ידי מי שלא עתידה להיות האמא שלו. יש סיבות שונות לצורך בפונדקאות, סיבות כמו אישה שאין לה רחם, ביציות או כל בעיה נשית אחרת, זו יכולה להיות אישה שכבר ניסתה לא מעט ועברה ניסיונות כניסה להיריון וטיפולי הפרייה אך ללא הצלחה, זו יכולה להיות אישה שכבר נכנסה כמה פעמים בעבר להיריון אך ההיריון לא החזיק מעמד והיא הפילה את העובר שברחמה, ויכולה להיות אישה בכל מצב שהוא, שהיריון בשבילה יהיה סכנת חיים.

יש גם זוגות של גברים חד מיניים שלא יכולים להביא ילדים לעולם בדרך טבעית, ויש נשים עם בעיות נפשיות שלא יכולות להחזיק היריון. כל אלו, יכולים לפנות לקבלת שירותי פונדקאות אך בישראל יש אך הפן ההלכתי ולכן זה מורכב הרבה יותר מאשר בחו”ל.

כך לדוגמא זוגות חד מיניים לא יכולים לקיים הליך פונדקאות בישראל. כך גם אם האימא והאם הפונדקאית לא בנות אותה הדת, גם כן לא יכול להיות פה הליך פונדקאות.

בישראל, יש וועדה מטעם משרד הבריאות שעוקבת אחרי ההליך ומאשרת אותו או שלא. כחלק מהוועדה ישנו גם רב, שנותן את דעתו המקצועית על נושאים דתיים והלכתיים. ההלכה לא מעמידה מכשול בפני נשים שרוצות להביא ילד לעולם אך לא יכולות לשאת הריון אבל יש לה קריטריונים שונים שצריך לעמוד בהם.

העקרונות שצריך לעמוד בהם

בוועדה של משרד הבריאות יש אם כן נציג שהינו רב, נציג שאמון על העניין הדתי הלכתי, שהרי ישראל היא מדינה יהודית. בין העקרונות הללו אפשר למצוא:

  • קירבה משפחתית – אחת הבדיקות שנעשות על ידי הוועדה היא האם יש קשר משפחתי כלשהוא בין האם הפונדקאית ובין האם העתידית. אם יש איזו שהיא קירבה ההליך נפסל, ואם אין קרבה כזו, אין מניעה לפחות מהבחינה הזו.
  • כניסה להיריון בהליך רפואי – בשביל שהאם הפונדקאית תיכנס להיריון, צריכים לקרות כמה דברים. קודם כל צריך שתהיה תורמת של הביציות או שהאם היא זו שתתן אותן, וצריך שיהיה הזרע של האב. את הביצית והזרע מפרים בהפריה חוץ גופית, ולאחר מכן העוברים מושתלים בגופה של האם הפונדקאית. ההלכה מקפידה על כך אם כן שההליך כולו יהיה חוץ גופי, והתנאי להליך פונדקאות הוא בין השאר שההיריון לא יתקיים באמצעות יחסי אישות.
  • אישה לא נשואה – עוד קריטריון חשוב על פי ההלכה לפונדקאות הוא שהאם הפונדקאית לא תהיה נשואה. היא צריכה להיות גרושה או רווקה ויש מקרים יוצאי דופן שבהם הוועדה מאשרת שהאם תהיה כן נשואה אך אלו מקרים נדירים.
  • דת – כפי שציינו, גם האם הפונדקאית וגם האם המיועדת חייבות להיות בנות אותה הדת. אם הן לא בנות אותה הדת אין אפשרות לבצע את ההליך. במידה ומדובר על בנות דת שאינה יהודית, מעורב בהליך גם איש דת מאותה הדת.

תנאי סף נוספים בישראל

מעבר לתנאי ההלכה, יש בישראל עוד כמה תנאי סף שבני הזוג כמו גם האם הפונדקאית אמורים לעמוד בהם.

  • פונדקאית עם ילד – החוק בישראל מחייב למצוא אם פונדקאית שיש לה כבר לפחות ילד אחד. ההיגיון מאחורי זה ברור, אם מאיזו שהיא סיבה ההיריון הפונדקאי יפגע בה והיא לא תוכל לאחר מכן ללדת ילדים משלה, לפחות יהיה לה כבר אחד.
  • איש ואישה – בישראל, אין אם כן אפשרות לזוג של גברים להביא ילדים לעולם. זוג כזה צריך להיות זוג שהם איש ואישה, בוגרים וגם תושבי ישראל.
  • פונדקאות מלאה – יש שני סוגים של פונדקאות, פונדקאות חלקית ופונדקאות מלאה. הפונדקאות המלאה היא למעשה מצב בו האם הפונדקאית רק נושאת את ההיריון עבור בני הזוג, ואין לה שום קשר גנטי לעובר שעתיד להיוולד. לעומתה, יש את הפונדקאות החלקית. פונדקאות חלקית זה אומר שהאם הפונדקאית לא רק נושאת את ההיריון אלא גם תורמת את הביציות, מה שאומר שהיא האימא הביולוגית של התינוק. בישראל, מותר לקיים רק הליך פונדקאות מלאה, ופונדקאות חלקית הינה חוקית.
  • בדיקות פיזיות ונפשיות – לשאת הריון של מישהו אחר זה לא דבר של מה בכך. זה דורש תעצומות נפש ולא כל אחת יכולה לעמוד בזה. כך גם מבחינה פיזית, יש נשים שמתקשות להחזיק היריון והיריון אף עלול לסכן אותן. החוק בישראל דורש שהאם הפונדקאית תעבור בדיקות פיזיות, בדיקות שמוודאות שהיא אכן כשירה לשאת את העובר. כך גם ההורים עצמם, הם צריכים לעבור בדיקות פיזיות ונפשיות על מנת לוודא שהם כשירים להליך.
  • הליכי נשיאת עוברים – האם הפונדקאית יכולה לעבור מקסימום שני הליכים של נשיאת עוברים. אם היא עברה יותר מזה, היא לא כשירה להיות אם פונדקאית. חשוב לציין שלא משנה אם הליכי נשיאת העוברים הסתיימו בלידה או שלא. גם אם לא, הם נחשבים הליכים והמקסימום כאמור הוא פעמיים.

קבלת סיוע משפטי

הליך פונדקאות הוא הליך שדורש גם סיוע משפטי. הסיוע המשפטי צריך להיות במהלך הדרך בין אם הפונדקאות היא בארץ או בחו”ל, וצריך להיות כמובן בסוף התהליך, כדי שהנולד או הנולדה יקבלו מעמד של תושבים בישראל ויקבלו תעודת זהות.

חשוב לבחור סיוע משפטי איכותי או במילים אחרות, משרד עורכי דין עם ניסיון ספציפי בתחום. חשוב גם לבחור את החברה שתסייע בהליך כולו, את הסוכנות שתסייע במציאת אם פונדקאית כמו גם בכל שאר התהליך.

שיתוף :

מתעניינים בפונדקאות? נשמח אם תשאירו לנו פרטים ונחזור אליכם במהרה...