המרכז לפונדקאות

חוסר המסוגלות להביא ילד לעולם באופן טבעי מביאה לכמיהה שאין שניה לה ולחיפוש אחר פתרונות רפואיים מתקדמים ואחרים, כמעט בכל מחיר. החדשנות הרפואית שחתמה את הצלחת הליכי ההפריה החוץ גופית לצד מדינות שהסדירו בחוק לנשיאת עוברים את הליך הפונדקאות פתחו דלת בעבור מאות זוגות המבקשים להביא ילד לעולם.

הליך הפונדקאות הוא הליך מורכב המצריך תהליכים רפואיים ונפשיים, ליווי מקצועי, בירוקרטי וחוקי. הבחירה בין פונדקאות בארץ לבין פונדקאות בחו”ל היא בחירה המתבצעת על סמך פרמטרים רבים, בניהם מצב אישי ומשפחתי. נטייה מינית וברית זוגיות, לצד שיקולי עלות, איכות השירותים הרפואיים וההתמודדות הבירוקרטית הנדרשת.

האם ניתן לבצע הליך פונדקאות באופן עצמאי וללא ליווי של המרכז לפונדקאות?

על פי חוק אין מניעה לבצע הליך פונדקאות, בארץ או בחו”ל, באופן עצמאי וללא ליווי. יחד עם זאת, מורכבות התהליך, הצורך בידע ובקשרים רבים, ההתמודדות מול וועדה מקצועית ומחמירה מטעם משרד הבריאות, ההתנהלות הפיננסית, השלבים והדרישות הרפואיות, כל אלו עשויים להוות אתגר וקושי בעבור בני זוג אשר בלאו הכי מתנהלים בתהליך מורכב פיזית ונפשית.

איתור אם פונדקאית

הקושי הראשוני והמהותי בכניסה להליך פונדקאות הוא איתור האם הפונדקאית, בעיקר כאשר מדובר בפונדקאות בישראל. איתור עצמאי של אם פונדקאית, העומדת בכל התנאים הנדרשים בישראל על פי חוק, הוא כמעט ולא אפשרי והסיכויים לאתר אם פונדקאית בחו”ל באופן עצמאי אף נמוך יותר. יש לזכור כי מעבר לשאלה של פרטים טכניים: גיל, דת, מצב משפחתי, אם פונדקאית חייבת להביא עמה חוסן רגשי ובגרות יוצאת דופן, יכולות פיזיות ומצב בריאותי שנבחן בקפידה ואורח חיים המאפשר לה להתחייב באופן מלא לתהליך, החל משלב הסינון, המיון והאישורים הבירוקרטיים, המשך בתהליכי ההכנה וההפריה המורכבים וכלה בתהליך ההיריון ועד ללידה.

המרכז לפונדקאות מהווה בית ומעטפת לזוגות ישראלים, נשואים, ידועים בציבור, חד מיניים ואחרים, המבקשים להיכנס לתהליך. כחלק משירותי המרכז ייחשפו בפני ההורים המיועדים מאגרי מידע עשירים ומלאים בנשים אשר מגלות רצון ונכונות להשתלב בתהליך ולסייע לזוגות בהבאת ילדים לעולם. נשים אלו עוברות סינון מקדים של המרכז לפונדקאות ומוצעות לבחירת ההורים בהתאם לפרמטרים נבחרים על ידם.

התנהלות רפואית

ההגעה אל המרכז לפונדקאות, ואל ההחלטה להביא ילד לעולם באמצעות תהליך פונדקאות בכלל, מתחילה לרוב לאחר התנסות ומיצוי של הליכים רפואיים אחרים, אצל זוגות  מעורבים. פעמים רבות הזוג כבר מלווה ברופא נשים/מומחה פוריות ומבקש להמשיך אתו את התהליך. המרכז לפונדקאות מכוון ומייעץ בנוגע להליכים הרפואיים הנדרשים בתהליך, הן לאם הפונדקאית והן לאם הביולוגית, ויודע לספק רשימות רופאים מומחים לצרכים השונים בתהליך. תהליכי ההפריה החוץ גופית מוכרים ונתמכים על ידי קופות החולים במסגרת הביטוחים המשלימים, ומאפשרים בחירת רופא לבקשת המטופלת.

התנהלות בירוקרטית

תהליך הפונדקאות מתבצע על פי חוק נשיאת עוברים (מכונה גם חוק הפונדקאות) כאשר זה מתקיים בישראל. פונדקאות בחו”ל מתבצעת על פי חוקי המדינה האמורה בה מיועד להתבצע ההליך, תוך תיאום ועמידה בדרישות מדינת ישראל להנפקת דרכון ישראלי ואזרחות ישראלית לרך הנולד במדינה זרה בתהליך זה. שני המקרים מצריכים היכרות מעמיקה עם החוק ועם דרישותיו, החל משלב הפניה אל וועדה מטעם משרד הבריאות לאישור הליך הפונדקאות בארץ, וכלה בבדיקה ואף בגיור לתינוק שנולד לתינוק שנולד בחו”ל.

גם במקרה של פונדקאות עצמאית יזדקקו ההורים לסיוע משפטי ולגורם בעל ידע והתמצאות בנבכי הבירוקרטיה שיספק להם הכוונה וכלים בניהול ההליך המורכב והארוך.

חלק בלתי נפרד מכל הליך פונדקאות הוא החוזה בין ההורים המיועדים לאם הפונדקאית. חוזה זה הוא חוזה משפטי בעל תוקף מלא, הן בישראל והן בחו”ל, וחייב להיכתב על ידי משפטנים בעלי ניסיון וידע בתחום הפונדקאות. החוזה יכלול מידע אודות הסכומים לתשלום בעבור הפונדקאית, מועד ואופן העברתם, ציון לגבי הוצאות מיוחדות, התייחסות לתרחישים שונים העשויים להיות חלק מן התהליך וזכויות כל הצדדים במעמד ההליך, ההיריון והלידה. החוזה יכלול גם את התחייבויות השונות של האם הנושאת (דוגמת הימנעות מעישון או אלכוהול, קיום בדיקות רשות וחובה, העסקה במשרה נוספת בזמן ההיריון ועוד).

המרכז לפונדקאות מספקים את השירות המשפטי כחלק ממעטפת שירותים כוללת להורים המיועדים, להליכי פונדקאות בארץ ובחו”ל.

ליווי בחו”ל

בבחירה בביצוע הליך של פונדקאות בחו”ל מעבר לקשיים המוכרים, הפיזיים והרגשיים, נתונים ההורים גם ללחץ ואתגרים הנוגעים להתנהלות האישית והבירוקרטית בחו”ל.

ההגעה למדינת היעד לרוב נדרשת לשני ביקורים בחו”ל בעת ההליך- הביקור הראשוני בו ההורים מכירים את האם הפונדקאית, מנהלים מולה את ההליך הבירוקרטי וחתימת החוזה ולעתים גם משלבים את ההליך הרפואי הראשוני- שאיבת הביציות והזרע.

הביקור השני מתבצע בסמוך ללידה בפועל, על מנת לאפשר להורים המיועדים להיות חלק מן הלידה ולקבל לידם את הרך הילוד, לרבות הליך הרישום והנפקת הדרכון הישראלי עבורו.

ליווי מקצועי של המרכז להורות בשני המעמדים הללו תורם רבות להתנהלות חלקה ושקטה, להפחתת המתח והלחצים המלווים את התהליך, להיכרות נינוחה בין ההורים המיועדים לאם הפונדקאית ולתיאום ציפיות מלא בין כלל הגורמים.

ניהול התהליך המורכב ממילא במדינה זרה זוכה להקלה משמעותית כאשר ההורים המיועדים זוכים לליווי מלא, אינם נאלצים להתמודד עם קשיי שפה ותרבות, מלווים למפגשים עם הגורמים הרפואיים, מוסדות המדינה הנדרשים, אנשי דת וכמובן האם הפונדקאית. המרכז לפונדקאות יסייע גם במציאת פתרונות אירוח ולינה, הסעות וניידות וכל השירותים המשלימים הנדרשים להורים בביקור כזה.

הבחירה לצאת להליך של הבאת תינוק לעולם באמצעות פונדקאות היא בחירה מורכבת הנשענת לרוב על סתימת הגולל על פני אפשרויות אחרות. התהליך הארוך, הבירוקרטיה והעלויות הכבדות הם חלק בלתי נפרד מן הדרך של ההורים בדרכם לחבוק תינוק ביולוגי בדרך זו, ומומלץ שלא לוותר על שירותי ליווי וסיוע של המרכז לפונדקאות.

שיתוף :

מתעניינים בפונדקאות? נשמח אם תשאירו לנו פרטים ונחזור אליכם במהרה...